Documente utilizabile in dosarul 1636/122/2012

gasite şi studiate la  CNSAS īn perioada  7.10.2013-15.11.2013

organizate şi adnotate de cercetatorul Ioan Rosca

 

DUI Stanciu- “Stan” (I376116)

Suspiciuni şi īnceputuri de recunoaştere privind adevăratele intenţii pentru care au furat armamentul

 

0.   file 52-54:  Notă informativă din 26.08.85

Citat:  “Sursa informează că din discuţiile purtate la īnceputul lunii august cu deţinutul Stanciu Nicolae de la camera 40 a reieşit că acesta discutīnd despre fapta ar fi  necesară declaraţia de 15-20 de pagini pentru a cuprinde toate aspectele pe care le cunoaşte īnsă nu doreşte să facă acest lucru deoarece ceea ce ar arăta acolo ar fi rău pentru cineva mare şi care ar duce la condamnarea lui la moarte”

Nota IR: deci scopul real nu era cel reţinut, dar Stanciu nu-l putea recunoaşte pentru că ar fi fost executaţi, iar organele bănuiau sau ştiau asta, menţinīndu-i sub supraveghere continuă

 

 

DUI Năstase-”Nasturescu”  (I257476) 

Suspiciuni şi īnceputuri de recunoaştere privind adevăratele intenţii pentru care au furat armamentul

 

1. fila 2: Plan de măsuri din 19.07.89

 Citat: “Urmărirea informativă a avut ca obiective: clarificarea scopului īn care a sustras armamentul şi muniţia, stabilirea eventualilor instigatori-complici”

Nota IR: organele bănuiau sau ştiau scopul real, menţinīndu-i sub supraveghere continuă, pentru a-l afla sau pentru a vedea dacă īşi ţin gura.

 

2. fila 4: Notă de analiză 22.07.89

Citat : „stabilirea scopului īn care s-a sustras armamentul şi muniţia”

Nota IR: īn 1989 scopul furtului era īncă investigat sau camuflat de organe.

                                                                                                                                                     

3. fila 23: Nota de analiza 24.11.87

Citate: „clarificarea scopului īn care s-a sustras armamentul şi muniţia”; „Un om care primeşte pedeapsa cu moartea īn derīdere şi imediat se apucă să joace şah este pretabil la orice”

Nota IR: Unii stiau probabil cu cine au de-a face. De aceea au recurs la supravegherea īn timpul detenţiei. 

 

4  fila 89,verso: Nota ofiţerului CI din 25.08.87

Citat: „sursa să ne stabilească care a fost scopul adevărat al procurării armamentului şi eventualii complici”

Nota IR: Aparent sīnt iscodiţi continuu ca să se afle adevărul. Dar dacă asta s-ar fi vrut, s-ar fi forţat recunoaşterea, la ancheta iniţială sau ulterior. Jocul e deci suspect. Dacă cei trei nu şi-ar fi ţinut gura, ar fi fost probabil lichidaţi.

 

5. fila 90 : Notă informativă din 15.09.87

Citat: „īn sensul că atacīnd o unitate de CEC īnarmaţi ar fi scris ziarele de ei şi ar fi fost cunoscuţi īn lume, īn această perioadă trebuia să aibă loc vizita conducerii de partid şi de stat”

Nota IR: Un moment rar de slăbiciune al lui Năstase, care şi-a ţinut gura atīţia ani, dar aici recunoaşte pe jumătate, voalat, care era de fapt scopul furtului de arme.

 

6. fila 91: Notă informativă din 21.09.87

Citat: „după ce au furat armamentul era planificată vizita conducerii de partid şi de stat īn judeţul Giurgiu şi care se pare că nu a mai avut loc , ei fiind urmăriţi de toată miliţia,  purtīndu-i prin Delta , le-ar fi băgat īn dosar alt scop īn privinţa furtului de armament, fapt pentru care a fost condamnat iniţial la moarte”

Nota IR: Cu abilitate, Năstase īncearcă să dreagă indiscreţia periculoasă de pe 15.1987. Sugerează acum că legătura dintre furt şi atentat (deductibilă din referirea la vizita lui Ceauşescu) nu era ideea lui ci a fost stabilită de anchetatori. Cu această ocazie, el dezvăluie adevărata explicaţie a condamnării lui la moarte.  

 

 

DUI Rovenţu-”Rotaru” (I235097 vol1)

Suspiciuni şi īnceputuri de recunoaştere privind adevăratele intenţii pentru care au furat armamentul

 

7 fila 4 Plan de acţiune din 10.01.85

Citat: „motivele care l-au determinat să comită această infracţiune”

Nota IR: Dacă īncă nu erau cunoscute, de ce a fost īnchisă ancheta ? Cum de nu voise securitatea să ştie de ce sīnt furate armele? 

 

8 file 14-15 Notă informativă din 20.1.85

Citat: „Palagean: Dacă aş fi un om mare i-aş īmpuşca la zid pe teroriştii ăştia. Subiectul [Rovenţu] (s-a simtit lezat, faţa expunindu-i duşmănia, ura şi scrīşnind din dinţi i-a răspuns). Dacă aş fi fost īn altă postură , cīnd eram īn zona mea, nu acesta ar fi fost răspunsul, te făceam de săreai īn sus ca iepurii. ICHIM- Pai da , că la IGM le spunea terorişti, aţi ţinut īn teroare 23 de milioane de oameni. Subiectul: Dacă Pili (Stanciu) ar fi spus altceva (adevărul) şi nu spunea că pentru intimidare le-am luat ca să facem infracţiuni, pīnă acum eram de mult īmpuşcaţi”) []Păi aveam de gīnd să le predăm după ce ne atingem scopul. Sursa: Dar cīnd v-au prins īn locul lui Tudor Postelnicu dacă ar fi fost şeful ai fi deschis focul de armă? Subiectul [tot ezitīnd din răspuns] Nu cred că aş fi fost īn stare să trag īn acel moment "

Nota IR: Informatorii au fost instruiţi să īl provoace spre dezvăluirea intenţiilor reale, probabil ca să vadă dacă ţinee secretul. Īn context, afirmaţiile subliniate sīnt recunoaşteri străvezii, aproape explicite,  ale adevărului. Cine preda armele după un jaf?  Această reacţie slab controlată confirmă puternic intenţia de atentat.

 

9 fila 26 Indicaţii din 29.06 pe Notă informativă din 15.06.85

Citat: „a aborda īn discuţii probleme care să vizeze clarificarea suspiciunii de bază - A urmărit sau nu acţiune de atentat?

Nota IR: Suspiciunea de bază a atentatului e formulată aici fără echivoc. Ciudat este faptul că problema e tratată cu atītea mănuşi, ca şi cum securitatea nu ar fi avut alte metode, dacă voia să se lămurească.

 

10 fila 29 Īnsemnare pe nota informativă din 21.11.85

Citat: "cu asemenea surse nici nu este de mirare că nu lămurim suspiciunea de bază" 

Nota IR: Dar este foarte de mirare că nu au procedat adecvat gravităţii suspiciunii. Ori voiau să acopere o realitate care l-ar fi făcut pe Ceauşescu să destituie mulţi securişti de vīrf, ori este vorba de protecţia lui Volcinschi (şi a grupurilor cu care coopera) de către forţe cu posibilităţi deosebite.  

 

11 fila 31 Notă de analiză

Citat: „motivele care l-au determinat să comită această infracţiune, cine a avut iniţiativa īn organizarea acesteia"

Nota IR: O fi fost şi ofiţeri naivi, care investigau problema sincer. Dar īn general superficialitatea cercetării este necredibilă (suspectă).

 

12  fila 36 [depusă deja] Instrucţiunile căpitanului Aioanei Ct. de la 12.08.86

Citat: „Cel īn cauză, īn asociere cu alţi doi coinculpaţi a sustras prin spargere armament şi muniţie de la un post de miliţie , īn scop de atentat şi acţiuni violente”

Nota IR: O scăpare ce nu poate fi trecută cu vederea, pentru că schimba complet calificarea faptelor.

 

13 fila 55 Indicaţie din 14.11.87 pe Nota informativă din 5.11.87

Citat: „acţionaţi cu precădere īn sensul clarificării suspiciunii de bază,  respectiv ipoteza că sustragerea armamentului şi muniţiei a avut ca scop acţiuni teroriste”

Nota IR: Dar au acţionat.... īn sens contrar: īntru eliminarea suspiciunii de bază, care corespundea adevărului. Şi colateral - īntru izolarea şi distrugerea lui Rovenţu.

 

 

DUI Rovenţu-”Rotaru” (I235097 vol1)

Legătura lui Viorel Rovenţu cu Raul Vocinschi 

 

14 fila 8 Nota informativă din 20.12.84

Citat: „In discuţiile purtate cu deţinutul Rovenţu condamnat la 25 de ani pentru tīlhărie AO īn zilele de 3-4-XII-1984 discuţii la care au participat deţinuţii Volcinski Raul, Bogoli Nicu, a rezultat că”

Nota IR: Este neverosimil (probabilistic) ca Rovenţu să fi fost dus īn celula lui Volcinschi, după comutarea pedepsei cu moartea, fără ca organele care au organizat īntīlnirea să ştie legătura dintre ei. Cu o lună īnainte īl puseseră pe Volcinschi faţă īn faţă cu Stan Sever, camaradul său din complotul precedent. Cum s-au "pierdut" urmele (informări, īnregistrări) ale acestei īntīlniri Rovenţu-Volcinschi, putem presupune că scopul nu a fost descoperirea adevărului ci asigurarea faptului că poate fi acoperit.

 

15 fila38 Adresa securităţii Giurgiu din 6.08.87

Citat: „materialul īn cauză a fost scos din penitenciar şi trimis de către tatăl susnumitului , Rovenţu Anton, din com Stănesti jud Giurgiu, către Volcinski Anca, str N Iorga nr 23 Cluj”

Nota IR: Avīnd īn vedere ce făcuse Rovenţu şi de ce intenţii īl suspectau, acest contact cu un perseverent organizator de acţiuni subversive, trebuia să stīrnească o adevărata furtună. Faptul că nu s-a īntīmplat asta arată că jocul securităţii a fost mai complicat, sau deturnat din interior.

 

16  file 39-40 Plicul trimis de Rovenţu Anton lui Volcinschi Anca

Nota IR: Trimisă pe adresa familiei lui Raul din Cluj, scrisoarea interceptată dovedeşte relaţia dintre doi "infractori periculoşi".

 

17  file 41-44 Scrisoarea lui Viorel Rovenţu către Raul Volcinschi

Citate:„Inmīnează aceste rīnduri domnului Raul. Nea Radule prietenia asta mă īnduioşează, cīnd mă gīndesc la răspunsul atīt de vag, ce se īntīmplă cu tine, ce faci? De ce nu-mi răspunzi?[] Am o sănătate şi voinţă de fier. Mă menţin foarte bine []te rog un lucru dar nu din obligaţie dacă ai posibilitatea”

Nota IR: Cum de nu au sesizat organele că relaţia dintre cei doi este specială şi nu s-au īntrebat de ce natura ar putea fi "obligaţiile" lui Volcinschi faţă de Rovenţu şi la ce serveşte "voinţa de fier"? Au īntors spatele de la această pistă, deşi ştiau că Volcinschi se ocupase repetat cu formarea unor grupe de comando, bazate pe oameni de acţiune.... 

 

18 fila 50 Scrisoarea lui V Rovenţu către Raul Volcinschi, Craiova, calea Bucureşti, bl P5, ap3 din 13.10.87, interceptată:

Citate: „Scumpul meu bunic[]sint mīndru şi fericit că te ştiu aproape de mine [] ştiu că eşti neajutorat  [] te poţi duce din partea mea la mătuşa Oita [] despre Ovidu am īnţeles că nu mai ştii adresa credemă că īn prezent nu am cum să v-o dau [] scumpule  eu te visez noapte de noapte [] īmi este dor de tine  şi sīnt dornic să-ţi urmez sfaturile de părinte [] al tău credincios nepot te aşteaptă”

Nota IR: Aceasta epistola este trimisa după vorbitorul lui Rovenţu cu tatăl sau Anton de pe 12.10 

 

19 fila 60 Scrisoare interceptata la 18.11.87 a lui V. Rovenţu către tatăl sau:

Citate: „i-am scris lui nenea dar nu ştiu dacă a primit, va rog pe dv să-i daţi bani cīt are nevoie [] trăiesc cu speranţa că nu mă va uita şi īmi va rezolva toate problemele"

Nota IR: Dacă ar fi bănuit că nu īi va rezolva problema pīnă īn 2010, pentru a ascunde cine ştie ce combinaţii oculte, i-ar fi fost mai puţin dor de "nenea" care l-a instigat, folosit, minţit şi trădat.

 

20  fila 62 Scrisoare interceptata din 3.11.87, a lui Anton Rovenţu pentru fiul sau:

Citate: „l-am aşteptat pe Radu că aşa vorbisem cu el să vie pe 15.11 ca să mergem la Găieşti la nevasta ta pentru afacerile judiciare ca să luam lucrurile [] va veni şi va rezolva problema ta dar cu Petrică nu pot să īţi dau nici un răspuns pīnă nu stau de vorba cu văru Radu”

Nota IR: Cum putea un om īnchis pentru acţiuni duşmănoase supravegheat continuu, să rezolve problemele autorilor spargerii de la Osica, care complotaseră tocmai cu el atentatul? Cine a fost Raul Volcinschi de fapt? O īntrebare pe care Rovenţu si-o pune de-abia acum.....

 

 

DUI Rovenţu-”Rotaru” (I235097 vol2)

Legătura lui Viorel Rovenţu cu Raul Vocinschi 

 

21  file 40-41 O īnregistrare a vorbitorului cu tatăl sau Anton din 12.10.87

Citate: „D: Raul cīnd a venit?” T: Da, de vreo 2 săptămīni a venit, a fost la spital şi a dat pe la mine. I-am mai dat şi lui nişte bani. D: după atīta boală trebuie” T: I-am dat o dată 4000 de lei, altă dată 200 lei, cum am putut şi eu”[] D: Raul ... şi el aici T: Da D: Transmite-i complemente.  Un băiat de la Bucureşti care s-a liberat i-am transmis multe complimente [Lazăr Eugen]"

Nota IR: Incă o dovadă indicutabilă a legaturii dintre Rovenţuşi Volcinschi.

 

 

DUI Volcinschi-”Voda” (I376115 vol1)

Activităţile conspirative şi subversive ale lui Volcinschi pīnă la īntīlnirea cu Rovenţu

 

22 file 11-13 Plan de măsuri din 28.02.1980

Citate: "Īn anul 1957 a iniţiat şi condus o organizaţie subversiv teroristă pentru care a fost condamnat la 25 de ani īnchisoare, [] la data de 14.08.1973  a fost condamnat la 2 ani īnchisoare pentru că a pătruns īn clădirea Ministerului Justiţiei , folosind o legitimaţie falsă , iar cīnd s-a īncercat reţinerea sa, a folosit un cuţit. Volcinschi Raul īn detenţie a prelucrat īn mod duşmănos pe unii deţinuţi tineri, pe care īi socotea "oameni de acţiune", antrenīndu-i ca la eliberare să treacă la activităţi ostile regimului socialist din ţara noastră. [] după punerea īn libertate īn 1975 VR este semnalat că a luat legătura cu mai multe persoane condamnate, fie pentru activitate contra securităţii statului , fie de drept comun. Se remarcă īn special discuţiile pe care le-a avut cu Stan Sever Gabriel , căruia i-a făcut cunoscut că "acum este un moment prielnic  pentru a pregăti o mişcare anticomunistă şi a se īncerca o răsturnare de sistem chiar cu ajutorul din afara ţării - ajutor pe care el se bazează foarte mult" [] s-a preocupat intens pentru a determina pe numiţii: Stan Sever Gabriel, fost condamnat la moarte, Nedelcu Marian -fost condamnat de drept comun, Demetrescu Emanoil-fost condamnat de drept comun,  Cernavodeanu Dan- fost membru PNL [] fost condamnat  pentru activitate contra securităţii statului  [] să comită mai multe spargeri [] īndreptate īmpotriva unor personalităţi care activează pe tărīm social-politic[] Pentru faptele comise, respectiv asociere īn vederea comiterii de infracţiuni [] la data de 27.1.1976 Volcinschi Raul este arestat şi condamnat la 8 ani de īnchisoare [] a afirmat [] că a fost coleg de detenţie cu Intze George pe care īl lauda pentru curajul sau şi pentru imaginaţia pe care o foloseşte īn infracţiuni , şi cu Guma Constantin [] "dacă Intze şi Guma sīnt folosiţi cum trebuie , fac lucruri mari". La puţin timp după eliberarea din detenţie VR , īn luna iulie 1978 a fost din nou arestat şi condamnat, de data asta pentru comiterea acţiunii de furt. Īn penitenciar este semnalat cu poziţie duşmănoasă[] īn prezent acesta este pus īn libertate , īncepīnd cu luna februarie 1980, stabilindu-se cu domiciliul īn Craiova. Propunem []  continuarea procesului de urmărire informativă [] dacă a renunţat sau nu la preocupările anterioare de a organiza acţiuni subversive , prin antrenare la astfel de activităţi , a unor persoane decăzute, viciate , aventuriere sau cu concepţii politice retrograde"

Nota IR: Aşadar , organele ştiau perfect ce gen de obiective are Volcinschi şi cum operează. Frapează similitudinea intre modul īn care l-a abordat pe Rovenţu şi cel īn care i-a racolat şi tratat pe tinerii cu care a pus la cale loviturile īmpiedicate prin arestările din 1976 şi 1978 (cīnd furtul de poşete a fost evident īnscenat, fiind se pare vorba de īncercarea sa de a procura un paşaport străin, cu care să iasă din tara). Aceleaşi strategii de atragere a "oamenilor de acţiune", sau de recurgere la infracţiuni īndrăzneţe pentru a face posibile acte de rezistenţă. Neobosit/neīnfricat/nestingherit Volcinschi reia ciclul şi după eliberarea din 1980, găsind īn Rovenţu un partener bun, pe care īl acoperă miraculos - deşi era urmărit insistent de servicii şi le dădea rapoarte de informator cu angajament.

 

23 file 39-42 şi 70-71 [necopiate] Rapoarte informative ale lui Raul Volcinschi privind contactele cu Pop Simion

Citate: 12.06.1980-“a vizitat pe Pop Simion care i-a vorbit de cazul Pīrvulescu aşa cum a fost īn realitate şi că pe līngă acesta ar mai fi circa 20 de persoane care intenţionează, dacă nu chiar au īnaintat o scrisoare CC cu părerile lor contra regimului şi conducerii de partid.";  1.09.1980-" l-a convins de preocupările sale de denigrare şi calomniere a conducerii noastre socialiste. Astfel la 30.08 ac a avut o discuţie cu Pop Simion care i-a vorbit despre faptul că īn cursul lunii august A.C. a primit şi găzduit timp de 48 de ore pe fostul ministru adjunct din ministerul de interne sovietic, īn prezent profesor de drept la universitatea din Odesa []i-ar fi confiat lui Pop Simion că răspunde de culegerea de informaţii despre Romānia şi cunoaşte că pe teritoriul Poloniei a luat fiinţă  un comandament de  trupe aeropurtate aparţinīnd armatelor sovietice, poloneze şi maghiare, care se pregătesc īn vederea unei posibile lovituri īmpotriva ţării noastre" 20.09.1980-" īn luna iulie ac aflīndu-se īntr-o călătorie turistică īn Varşovia a intrat īn contact cu fostul ataşat militar al ambasadei Poloniei la Bucureşti [] īn ziua de 1 septembrie l-a contactat la Bucureşti pe actualul ataşat militar, care īn discuţii s-a interesat de starea de spirit a populaţiei. Despre Pop Simion, fost profesor, pensionar, afirmă , că pe fondul unor nemulţumiri personale a īntocmit un memoriu cu conţinut tendenţios la adresa conducerii de partid pe care intenţionează să-l trimită ambasadei Uniunii Sovietice la Bucureşti "

Nota IR: "Trădarea" lui Pop Simion, protectorul şi confidentul lui Volcinschi, pentru intenţia de a scrie memorii şi contacte cu sovieticii este probabil o manevră de protecţie a sa şi de acoperire a conspiraţiei pe care o făcea cu aceasta. Chiar securitatea īl trimitea la Pop, pentru a-l trage de limbă despre lucruri care nu-i puteau aduce acestuia mari necazuri, avīnd īn vedere protectorii sovietici " 

 

23a fila 83 Nota 24.09.80 despre o relatare a lui Raul Volcinschi

Citate:"Īn ziua de 1.09 ac fiind īn Bucureşti l-a vizitat la domiciliu pe Pop Simion care printre altele i-a relatat că este preocupat de redactarea unui memoriu cu unele nemulţumiri personale tendenţioase la adresa conducerii personale de partid şi de stat. Acest memoriu destinat ambasadei sovietice din Bucureşti ar urma să fie semnat şi de Mihail Petre, Bucur Schiopu, Avram Bunaciu, Malichi şi Bogaianu fost ambasador RSR īn Vietnam []I-ar fi propus lui Volcinschi Raul să duca memoriul la ambasada Poloniei din Bucureşti, de unde să ajungă la ambasada sovietică "

Nota IR: Fiind vorba de protectorul sau (cel care l-a introdus comisar  - pīnă īn 1948- īn Siguranţa Statului şi apoi, ca decan,  l-a adus ca profesor la facultatea de drept din Cluj) e greu de īnţeles de ce īl pīrăşte la securitate. Dar să nu uitam că şi īn 1953 s-a angajat ca informator, pentru a acoperi complotul care a adus la arestarea sa din 1957. Şi că la fel a procedat īn 1973, īnainte de arestarea pentru pătrundere īn Ministerul Justiţiei şi organizarea unui nou complot. Ca un general, urmărindu-şi cinic scopurile, Volcinschi putea jertfi nişte soldaţi pe un front de diversiune, pentru a cīştiga o bătălie pe altul. Şi nu a şovăit mai tīrziu nici să folosească sprijinul lui Pop īn lupta cu cei cărora īl pīrīse pe unele aspecte, poate chiar cu ştirea lui, pentru a-si putea continua nestingheriţi cooperarea pe altele.   

 

23b fila 266 Declaraţia lui Volcinschi din 4 sept 1982

Citate: “Frecventam casa profesorului univ Pop Simion str Caderea Bastiliei nr5 et II,ap 11, din Bucureşti care se arata a fi un adversar al preşedintelui statului.[] El mi-a spus că nu acţiona izolat ci este sprijinit de oameni ca : Bucur Schiopu, Mihail Levente, Tudor Bugnaru, fost ambasador Pogaceanu, şi alţii, avīnd legături şi īn ministerul Justiţiei, de interne şi armată.  Activitatea grupului consta īn elaborarea de memorii cu caracter critic la adresa regimului, care apoi erau īnaintate ambasadei URSS la Bucureşti, la īnceput prin directorul agenţiei NOVOSTI Feodor Angheli, iar după retragerea acestui printr-un consul al cărui nume nu īl cunosc.  Pop Simion dorea să mă atragă şi pe mine īn aceasta activitate, dorind ca să īnaintez astfel de memorii ambasadei Poloniei. Ideea dominantă era ca prin activitatea sa, regimul din Romānia compromite socialismul ca atare, URSS şi celorlalte ţări socialiste revenindu-le obligaţia ca īn numele idealurilor socialiste să intervină īn treburile interne ale ţării noastre .[] Incă din 1973 ştiam de la un prieten al meu, Dan Cernavodeanu, că el īntreţine legături cu ambasada americană. M-am dus la Cernavodeanu Dan acasă īn strada Romulus nr 34 şi am īnceput a-i comunica cele auzite de la Pop Simion, sperīnd să-l interesez īn aceasta problema şi astfel să pot obţine īn schimbul informaţiei un anumit ajutor din partea americanilor [] Apoi as pleca la Paris unde ar urma să-l izolez pe Paul Goma care a avut o comportare nedemna īn timpul detenţiei.[] Cazul Tănase nu poate fi decīt īn folosul celor mai īntunecate forţe sociale din Romānia , care cu sprijinul URSS ar īncerca să reīnvie atmosfera epocii īn care literatura noastră era denumit㠓obsedantul deceniu” "

Nota IR: Pentru un naţionalist antisovietic ca Volcinschi, asocierea cu astfel de personaje ar fi foarte ciudata-dacă nu i-am observa şiretenia. Era sceptic privind şansele unei răsturnări de regim fără sprijin exterior din partea ţărilor puternice.   Dar atunci de ce pīrăşte agentii fortelor exterioare? Dacă īl prepunem duşman al ramurii staliniste, dispus să colaboreze cu securitatea "naţionalistă", nu face sens tovărăşia ulterioară cu vechea garda comunistă , cu care a trecut bine şi de pragul anului 1990. Şi atunci? Īn ce era băgat acest om, care l-a provocat pe candidul Rovenţu, cel care nu a ştiut niciodată cu cine e combinat partenerul său de complot? 

 

23c fila 268 Declaraţie Volcinschi din 4.09.1982

Citate:“Il cunosc pe Pop Simion ca fiind de ani de zile un critic īnverşunat al regimului din ţara noastră. Ştiu că īn urmă cu cīţiva ani tactica sa consta īn a formula memorii critice la adresa regimului pe care le īnainta cu regularitate ambasadei URSS [] īn primăvara acestui an l-am īntīlnit ultima dată[] mi-a răspuns că a tot sperat īntr-o intervenţie īn treburile interne ale ţării noastre a sovieticilor[] nu par dispuşi să intervină īn treburile interne decīt īn cazul unor dezordini majore īn ţară [] un factor de răspundere al ambasadei [] URSS i-ar fi spus “dacă nu sīnteţi mulţumiţi recurgeţi la soluţia Hrusciov, adică la o īnlăturare a sefului statului. Această soluţie nu este posibilă īn Romānia deoarece CC este fidel sefului statului. El mi-a spus că se īncearcă o polarizare a unor elemente īn jurul lui Ion Gh Maurer, elemente care se īntīlnesc īn parcul Herestrău []”

Nota IR: Ameţitor! Volcinschi dezvăluie securităţii planuri de răsturnare a lui Ceauşescu de către oamenii sovieticilor... īn timp ce pune la punct cu Rovenţu lichidarea  tiranului. Dar complotiştii roşii demascaţi de el nu sīnt deranjaţi de servicii, măcar prin deschiderea unor dosare de urmărire- aşa cum făcuseră īn 1972, cīnd Volcinschi īi mai pīrīse. Incīt ei pot lua puterea īn 1989, cīnd ar fi trebuit să-l declare pe Rovenţu erou, dacă l-ar fi considerat tovarăş. Modul sinistru īn care l-au tratat după 1990 nu poate fi explicat decīt prin frica ca Rovenţu, odată eliberat, ar fi putut provoca scoaterea la lumină a unor fapte ce trebuiau camuflate, datorita relatiei lui cu Volcinschi. 

 

24 fila 273 Declaraţie a lui Volcinschi 7.12.82 despre Cicerone Ioniţoiu :

Citate:“L-am cunoscut la Craiova prin anul 1943 prin intermediul fostului meu coleg de facultate Mitranescu Dumitru []l-am īntīlnit mai des la Bucureşti şi Craiova īn perioada după 23 August 1944. El depunea o intensă activitate ţărănistă [] Ultima dată l-am īntīlnit īn penitenciarul din Jilava īn 1964 []  se află la Paris şi duce o activitate īmpotriva regimului din ţară”

Nota IR: Demersurile lui Volcinschi pentru contactarea lui Ioniţoiu, sub control securist, se fac īn numele naţionalismului care ar aduce vechii duşmani pe poziţii de cooperare, īntru apărarea de hegemonia URSS. Ioniţoiu a intuit manevra şi l-a evitat atunci pe Volcinschi, acuzīndu-l ulterior că este agent provocator. El a considerat rugămintea lui Volcinschi din 1983, trimisa pe alt canal, de a-i trimite armament la Craiova- o capcană pentru exilul anticomunist. Nu e exclus ca īn ea să fi căzut numai grupul Rovenţu. 

 

24a fila 127 [necopiată] Nota 7.1.81 de informare a lui Vodă despre fotograful Petrescu Gh din Bucureşti

Citate: “Prin legăturile cu ambasada SUA, transmite date postului de radio Europa Libera, acţiune īn care este angrenat şi un alt fost condamnat, respectiv Vulcănescu Ion. [] Petrescu Gh s-a manifestat profund duşmănos la adresa regimului şi injurios referindu-se la organele de securitate . Vodă a mărturisit că dă această declaraţie pentru a demonstra că el nu este duşman []s-a angajat să reia discuţia cu Petrescu Gh şi să furnizeze date scrise [] pentru a crea grad de dependenţă [] s-a aprobat īnmīnarea sumei de 300 de lei contra chitanţ㔠 

Nota IR: Īn ce viespar a intrat Rovenţu asociindu-se cu un om care raporta, pe bani,  anumite lucruri, poate deja cunoscute de organe,  despre cei cu care complota īn secret lucruri grave... Sau care se debarasa fără scrupule de cei de care nu mai avea nevoie, ca să iasă el din īncercuiri. 

 

24b f235 [necopiata] Notă a lui Volcinschi Raul din 26.08.82

Citate: “In ziua de 19.06 orele 16 am primit un telefon interurban din Cluj din partea unui anume Cosma Iosif zis Ioşca, domiciliat īn Cluj Napoca strada Meteor n74, care solicita să mă vadă. [] am fost acostat de o fată de 22-23 de ani [] mi-a spus că Ioşca nu a putut veni căci se ascunde  şi m-a rugat să vin cu ea la capătul linie 4 unde īl vom īntīlni. [] a apărut Cosma Iosif care mi-a spus că este fugar , deoarece este căutat de securitate. [] urăşte actualul regim şi īmpreună cu alţii doi inşi, toţi trei de origine maghiară , acţionau noaptea deplasīndu-se cu un automobil şi scriau lozinci pe ziduri , pe autobuze etc.[] el şi cu alt ins din grup au reuşit să fugă. M-a rugat să-l găzduiesc la Craiova şi să-l ajut să treacă frontiera īn Iugoslavia , caci el mai trecuse o dată frontiera īn Ungară īnsă a fost extrădat. Am convenit că va veni la 28 iunie la Craiova cu acceleratul care soseşte la Craiova  la orele 18.55. [] va folosi staţia de urcare Războieni sau Cīmpia Turzii []l-am īntrebat dacă are īncredere īn fată, la care mi-a răspuns că are mare īncredere, nu mi-a spus numele dar mi-a spus că este romāncă, lucrează la CUG la forja. Pe Cosma Iosif l-am cunoscut īn īnchisoarea Gherla īn 1979. Ştiu că este violent, poartă cuţit la el şi că e un recidivist care a făcut puşcărie de drept comun şi politică şi că este un şovinist īnfocat”

Nota : Efectul acestui raport este capturarea lui Cosma Iosif (vezi la fila 278 procesul verbal şi la fila 241 declaraţia lui Cosma Iosif, capturat). E doar unul din exemplele de trădare de care Volcinschi s-a arătat capabil, care ne permite să īnţelegem cum s-a comportat şi cu Rovenţu. La fila  244 vedem un alt exemplu : Radu ia 500 de lei pentru trădarea lui Coltan, care se oferise să-l ajute să fugă din ţară iar la fila 247 găsim raportul complet pe care Volcinschi l-a făcut despre vizita făcută la Coltan, pregătită de securitate.

 

24c fila 260   Nota lui Volcinschi Raul din 18.08.82 despre nişte franţuzoaice duşmănoase īntīlnite īn tren

Citat : “Erau foarte agresiv pornite īmpotriva ţării noastre [] au spus că organele de stat din Romānia sīnt vinovate de răpirea din Paris a lui Virgil Tănase fapt pentru care preşedintele Mitterand nu va mai veni īn Romānia [] nu ar putea trăi īntr-o ţară ca Romānia [] au vorbit cu foarte mulţi inşi īn special tineri care s-au arătat nemulţumiţi de regimul din ţară manifestīndu-şi dorinţa de a părăsi ţara. Am primit adresa unei dintre aceste franţuzoaice: Pascale Amet 129 rue d’Illsach Mulhouse. Pe o a doua o chema Myriam Beribel [] vor avea grijă să spună adevărul despre Romānia ”

Nota IR Volcinschi le pīrăşte (aşa cum se vede īn alta notă), tocmai pe cele cărora le īnmīnase un mesaj către exilul din Paris! Si-a luat măsuri pentru eventualitatea că discuţia fusese interceptată?

 

 

DUI Volcinschi-”Voda”/”Dolteanul” (I376115 vol2)

Activităţile conspirative şi subversive ale lui Volcinschi pīnă la īntīlnirea cu Rovenţu

 

25 file 2-5 Dosar de urmărire deschis la 4.09.1984, penitenciarul Colibaşi, cu măsuri propuse de supraveghere īn detenţie - informatori şi TO

Citate:“ [] element făţarnic, ostil, pervers, are numeroase relaţii īn rīndul emigraţiei reacţionare.  [] Totodată cel īn cauza este suspect de acţiuni de atentat ce pun īn pericol securitatea statului.”

Nota IR: Vedem aici că implicarea lui Volcinschi īn acţiunea Rovenţu a fost probabil cunoscută, sau măcar bănuită. Cum īn acea perioada supravegherea lui Volcinschi nu a condus decīt la fire legate de intenţia de a fugi peste graniţă, īmpreună cu alţii, suspiciunea notată aici confirmă declaraţiile lui Volcinschi de după 1990 şi este confirmată de ele.

 

26 fila6 [vezi şi declaraţia lui Ioniţoiu, depusă] Adresa din 9.02.83, raportul cu Volcinschi, care i-a informat despre unguri şi despre intenţia de a merge īn occident

Citate:“  Īn discuţii a lăsat să se īnţeleagă că ar prefera să se adreseze la īnceput lui Cicerone Ionitoiu, pe care īl considera om politic , cu influenţă şi personalitate, căruia după părerea sa īi poate răscoli sentimentele romaneşti [] A afirmat de asemenea că materialul pe care urmează  să-l trimită, īl va prezenta organelor noastre , pentru apreciere, după care īl va expedia la destinaţie"

Nota IR: Este clar că Volcinschi nu le-a prezentat securiştilor şi mesajul privitor la trimiterea de arme, pe care l-a trimis pe altă cale (aşa cum a depus Ionitoiu mărturie). Scrisoarea avizată aici de securitate nu conţinea  decīt referirile la pericolul maghiar. Probabil că această stratagema a fost folosită pentru a acoperi scrisoarea trimisa īn secret, aşa cum īşi organiza Volcinschi diversiunile. (La fila 11 o sursa spune că Gavrilescu a făcut contactul cu Ionitoiu.)

 

27 fila 22 Raport informativ al sursei Marinescu despre discuţiile cu Volcinschi din 2.7.83

Citate: “Raul a făcut afirmaţia că la Bucureşti şi chiar la CC sīnt două tabere, cei vechi şi cei noi , care se urmăresc unii pe alţii şi că pīnă la urmă cei bătrīni vor reuşi să pună mīna pe putere şi să īndepărteze actuala  conducere care, cu toate că are īn mīnă securitatea şi armata, va fi īnlăturată fiindcă starea de sărăcie īn care a ajuns ţară va determina Uniunea Sovietică, de frica unei noi Polonii , să le dea mīnă liberă celor vechi, pentru a īndepărta actuala conducere. Acest lucru se va produce sigur, cu toate că actuala conducere de partid şi de stat joacă un rol dublu īn politica externă , ea fiind calul troian al URSS , implantat īn mijlocul aliaţilor, totuşi se va dispensa de ea şi se vor spală pe mīini ca Pilat din Pont”

Nota IR: Fragmentul acesta arată la ce nivel se informa Volcinschi, deci operau unii prieteni ai săi. Cine ştia īncă din 1983 exact ce se va īntīmpla īn 1989?  Nu ne mai miram că Volcinschi a avut poziţii importante după "revoluţie" (membru CPUN, secretar īn Ministerul de Interne), că Rovenţu a fost sechestrat abuziv pīnă īn 1999, că nici Emil Constantinescu nu a vrut/putut (fiind īnvins de servicii) să-i dea iniţial graţierea, făcīnd-o numai sub presiunea unor ziare, că dosarele cazului au fost ascunse, că Rovenţu a fost īmpiedicat să facă lumină pīnă īn 2013.

 

28a fila 37 Radiograma Min interne Dir. 1, 3aug 1983:

Citate:“[] o serie de cazuri soluţionate sau luate īn lucru , nu au fost īncă comunicate la c.i.d. īn vedere actualizării [] rugăm asiguraţi măsuri ca pīnă la 15 aug 1983 să se efectueze o confruntare cu acest organ a cazurilor soluţionate şi cele care se afla īn lucru īn prezent, ca fiind suspecte de acţiuni de atentat

Nota IR: Este extrem de interesant acest document, probabil uitat de cei care au periat dosarele. Se trădează aici faptul că īn perioada īn care Volcinschi complota cu Rovenţu, se afla īn baza de date a suspecţilor de atentat. Cine şi de ce a făcut rătăcită aceasta informaţie?

 

28b fila 59 Răspunsul la radiograma din 3 aug 1983

 Citat:“cu ocazia analizei, s-au inclus īn evidenţa problemei numiţii Lungu Mircea şi Volcinschi Raul, lucraţi pe linie de informaţii interne, care au şi fost raportaţi la CID Bucureşti. Alăturat īnaintam fisele personale ale sus-numiţilor.”

Nota IR: Răspunsul acesta este extrem de ciudat. Ce să caute fişa ofiţerului de securitate Lungu, care se ocupa de Volcinschi, alături de fişa acestuia, īn baza de date CID cu suspecţii de atentat? Era şi securistul Lungu suspect sau era şi suspectul Volcinschi securist?

 

29a [necopiat] fila 123 Plan de măsuri din 8.10.84

Conţinut: se pune la cale īntīlnirea cu Stan Sever Gabriel la penitenciarul Bucureşti

Nota IR: Cu Stan Sever (fost condamnat la moarte, ieşit īn 1964 şi arestat ulterior de mai multe ori) plănuise Volcinschi loviturile anti-regim, pīnă īn ianuarie 1976 - cīnd a fost arestat.  Manevra punerii īn aceeaşi celula, sub control cu TO (microfoane) şi informatori trebuia să duca la noi piste.

                                                                                                                                                                       

29b [necopiat] fila 171 Notă informativă

Conţinut: Volcinschi afirmă că vorbeşte īn celula premeditat ca să se transmită.

Notă IR: De unde putem deduce că tot ce spune şi face Volcinschi poate avea multiple feţe. 

 

 

30 DUI Volcinschi-”Rovenţa” (I235097 vol3)

Legătura Volcinschi-Rovenţu ; continuarea activităţii lui Volcinschi pīnă īn 1989

Notă IR: Faptul că securitatea īl numeşte pe Volcinschi ”Rovenţa” tranşează problema relaţiei dintre ei.

 

31 fila 4 Adresa securităţii Dolj către Directia 1

Citate: “Cel īn cauza īntreţine relaţii prin corespondenţa cu Rovenţu Anton din Stănesti, judeţul Giurgiu , din conţinutul căreia nu rezultă aspecte de interes operati

Nota IR: Incredibil şi necredibil. Securitatea, care dă atenţie fiecărui detaliu anost raportat sau īnregistrat  nu considera interesantă legătura dintre Rovenţu şi "Rovenţa" prin intermediul lui Anton Rovenţu! Ce dovadă mai buna că afacerea aceasta era acoperită, din motive tenebroase.

 

32 fila 12 [necopiat] Nota despre el din 14.3.88:

Citate ”sīnt mulţumit că am ieşit din īnchisoare ca urmare a presiunilor guvernului american[]că un senator democrat [] a făcut o listă  cu 11 deţinuţi politici īn frunte cu părintele Calciu, profesorul Botez , listă īn care eram trecut şi eu şi despre care a vorbit şi postul Europa Liber㠔

Nota IR: Iată că relaţiile externe au fost utile, şi promiteau un viitor frumos,  aşa cum īi supune informatorului "Lascu Mircea " (vezi Nota informativă de la fila 15): că īn caz de schimbare va ajunge ministru de interne.  Nu a ajuns decīt secretarul principal al acestuia (Dejeu) īn 1996...

 

33 fila 51 Adresa securităţii Dolj către serviciul 0400/K

Citat:”Avīnd īn vedere antecedentele sale penale şi atitudinea prezentă, Volcinshi Raul se afla īn atenţie şi ca suspect de acţiuni de atentat ce pun īn pericol securitatea statului”

Nota IR: Nu poate fi vorba numai de "atitudine" - e clar că se ştia mai mult, dar s-a ascuns ce se ştia.

 

34a fila 55 Informare  a lui Volchinschi despre perioada 23 dec. 87- 5 ian 88

 Citate: " m-am īntīlnit [] cu Matei Boilă []Mi-a spus că exista un reviriment extraordinar al greco-catolicilor din Ardeal[] la un moment potrivit [] ar putea organiza la Cluj o manifestaţie cu un nucleu propriu de circa 5000 de oameni. La aceştia s-ar adăuga cam toţi atīţia catolici maghiari. [] M-am īntīlnit cu prof universitar Virgil Cimpeanu [] Este foarte strīns legat de profesorul Pop Simion [] care se va bucura enorm că trăiesc. Chiar recent īi spusese Pop Simion  lui Volcinschi Raul  c㠓tare as fi avut nevoie acum de Volcinschi. Păcat că l-au omorīt"

Nota IR: Cine şi de ce o fi anunţat prin Europa Liberă că Volcinschi a murit?  La ce avea nevoie Pop Simion de Volcinschi īn 1988? De ce nu s-a lăudat Volcinschi cu tot ce făcuse, īn 1990?  Din cauză că făcuse şi poliţie politică, poate - ca să-şi acopere  acţiunile.

 

34b fila 101 Arestarea lui Cioaca Dumitru şi Ungureanu Petre,  la 10.05.1988

 Conţinut: fotografii cu cei doi īn clipa īn care intrau īn blocul lui Volcinschi ("Roventa") şi īn momentul arestării la Filiaşi

Notă IR: Numeroasele note informative şi īnregistrări TO arată că şi după eliberarea din august 1987, Volcinschi s-a ocupat cu comploturi, de data asta axate pe facilitarea trecerii frontierei pentru mai multe persoane. Toţi au fost arestaţi īn urma supravegherii lui Volcinschi, un complice care nu a fost apoi condamnat. Mai mult, acesta a dat rapoarte informative (de poliţie politică) īn urma cărora s-au făcut arestări (vezi cazul Cosma etc). Nu putem īnsă şti dacă īn acest fel, el a acoperit un alt complot, secund, care să fi dus la capăt ceea ce echipa Rovenţu nu reuşise. 

 

34c fila 114  Arestarea lui Groza Felician,  īn urma legăturilor cu Raul Volcinski la 10.05.1988

Conţinut: fotografii cu Groza şi "Roventa", care urma să-l treacă frontiera

Notă IR: O alta victimă a instigărilor profesorului Volcinschi, līngă care apare īn fotografii şi filaje, īnainte de arestare. Să fi fost şi Rovenţu victima unui provocator recidivist sau Volcinschi a devenit colaborator serios al securităţii, pentru a acoperi urmele īncercării de atentat?

 

35a fila 73 Raport al  vorbitorului din 12.10.87 īntre Rovenţu Anton şi Viorel

Citate: "Det:Cum este cu vizita asta? T: Mi-a aprobat tov comandant să vorbim cu tine problema cu divorţul. [] Det: Raul cīnd a venit? T: Da ,de vreo 2 săptămīni a venit..[]Det: Raul e şi el aici? T:Da "

Nota IR: Merită semnalat că īnregistrarea convorbirii de pe 12.10 dintre Rovenţu şi tatăl sau apare şi īn dosarul lui Volcinschi.

 

35b fila 142 Notă filaj Vodă din 19.10.87 :

Citate:“La orele 10.10  la domiciliul obiectivului a venit un individ cunoscut de organul informativ, acesta avea la el o sacoşă de carton verde şi o sacoşă neagră de vinilin. La orele 10.30 VODĂ avīnd īn mīnă o borsetă neagră , a ieşit din domiciliu, īmpreună cu individul cunoscut, care avea asupra sa sacoşa şi valiza cu care a intrat. [] la orele 10.50  au intrat la penitenciarul de pe strada Vasile Alexandri – Biroul de primire a pachetelor. La 11.10 VODĂ a ieşit de aici singur.[] La orele 12.20 obiectivul VODĂ a fost văzut pe strada Vasile Alexandri , īn momentul cīnd a intrat la Penitenciar unde-l aştepta individul. La 12.58 VODĂ īmpreună cu individul care avea la el valiza şi sacoşa au ieşit din penitenciar, au mers discutīnd mai multe străzi şi la orele 13.10 au intrat la domiciliul obiectivului"

Nota IR: De ce este acoperit Anton Rovenţu, cel care fusese declarat "fără interes operativ" cu expresia "individul cunoscut de organul informativ" şi de ce se suspendă din ordin filajul lor? Cum de nu au bănuit organele rădăcinile relaţiilor dintre cei doi? 

 

35c fila 142 Fotografie adnotata: Raul Volcinschi  

Citate: "Roventa, Rovenţu Anton tatăl lui Viorel Rovenţu care a atacat postul de militie Osica"

Nota IR: Făcută pe 12.10.87 cu ocazia vizitei comune la penitenciar această fotografie constituie o probă de nezdruncinat a relaţiei īntre Viorel Rovenţu şi Raul Volcinschi şi a faptului că ea a fost cunoscută şi acoperită - din motive obscure. Coroborīnd probele găsite īn dosarele de la CNSAS cu declaraţiile lui Volcinschi de după 1990, nu mai pot exista īndoieli privind mărturia lui Viorel Rovenţu privind scopul cu care a furat armamentul, īn 1983. Expresive sīnt informaţiile despre activităţile similare ale lui Volcinschi.

 

 

DUI Volcinschi- ”Voda”/Vulpe Radu (I235097 vol4)

Activităţile subversive şi conspirative ale lui Volcinschi, pīnă la īntīlnirea cu Rovenţu

 

36 fila 8 Notă -concluzii:

"In perioada detenţiei ,la penitenciarul Poarta Albă , a constituit o grupare subversivă formată din rīndul deţinuţilor tineri  -care fuseseră condamnaţi pentru furturi şi tīlharii - pe care i-a instruit şi pregătit pentru a efectua filaj [] (Vulpe lucrase după 1944 []in Siguranţa generală a statului) [] fiind puşi īn libertate  s-au īntrunit īn mai multe rīnduri la locuinţa lui "Savu Sandu" [Stan Sever] din Bucureşti şi au trecut la aplicarea īn practică a planului stabilit īn detenţie [] să dea 2-3 lovituri la locuinţa unor personalităţi politice din Bucureşti īn scopul prevenirii şi neutralizării lor, conform aprobării Conducerii min. de interne  la data de 25 ian 1976 Vodă īmpreună cu alte doua persoane au fost arestaţi [] fiind condamnaţi la pedepse variind īntre 1-3 ani. Şi cu această ocazie, īn timpul executării pedepsei la penitenciarul Bucuresti , "Vulpe" si-a creat un nou grup īn rīndul deţinuţilor tineri, pe care i-a prelucrat īn mod duşmănos orīnduirii sociale. [] īn cursul lunii iunie 1978 "Vulpe este pus īn libertatea īmpreună cu o parte din adepţii ideilor sale. [] au fost luate un complex de măsuri informativ-operative, astfel că īn decurs de 3 luni- Vulpe a fost din nou reţinut īn flagrant , furase dintr-o policlinică doua poşete [] urmează să execute o pedeapsa cu īnchisoarea de 1 an şi 11 luni. [] după ce sentinţa  de condamnare a rămas definitivă  Vulpe a fost luat īn anchetă de către organele de securitate , in scopul clarificării problemelor contra securităţii statului- cu care prilej i-au fost demascate intenţiile şi preocupările sale duşmănoase punīndu-l īn dependenţă faţă de noi []

Nota IR: Profilul lui Raul Volcinschi iese īn evidenţă şi aici.  Omul pe care Rovenţu l-a īntīlnit īn 1981 a mai făcut şi alte victime colaterale, instigīnd la acţiune oameni de acelaşi gen cu Rovenţu. Volcinschi e arestat pe baza unor īnscenări de drept comun, pentru că regimul evita acuzaţia că mai are deţinuţi politici. Dar odată īnchis, e lucrat intens şi se poate intui că īşi trădează unii tovarăşi cu această ocazie. Iată de ce Volcinschi a vorbit despre toate acestea cu jumătate de gură, şi după 1990 şi a făcut atīt de puţin pentru eliberarea lui Rovenţu.

 

37 fila 10 Nota din 22.08.73

Citat: "a fost informator la UM02565 Cluj pīnă la īnceputul acestui an , cīnd a fost exclus pentru nesinceritate"

Nota IR: Volcinschi a făcut mai multe angajamente de informator, şi a predat multe note informative, unele fatale pentru cei pīrīţi. Se pare īnsă că a folosit această stratagemă pentru a acoperi activităţile sale subversive. E o lipsă de scrupule care l-a costat mult pe Rovenţu.

 

38 fila 11 şi 37 Note informative cu ce a raportat la 11.01.74 şi ulterior deţinutul Mărgărit Eugen Gabriel

Citate : "a dat biletul [lui R Volcinschi] prietenei lui care a dus biletul la ambasada Polona , predīndu-l unui secretar. [] cam pe 4.1.1974 şi răspunsul de la ambasadă a fost primit de polonez pe 12.1.74 [] i-a sugerat ideea să aranjeze cu plutonierul de la punctul de lucru să le īnlesnească evadarea []ar aranja prin ambasada Polonă să poată trece īn Polonia sau mai departe īn occident. Celor de la ambasada le e frică de el ca nu cumva să-i demaşte deoarece stie că  [] pun la cale ca īn primăvara anului 1974 să atenteze la viata unei persoane din conducerea superioară a  partidului şi statului nostru "

"dacă nu era arestat degeaba, īn primăvară, s-ar fi rezolvat o treabă mare, care ar fi salvat Romānia []a īnceput sa-mi povestească că el a  făcut parte dintr-o organizaţie care urmăreşte īnlocuirea tovarăşului Ceauşescu, că din aceasta organizaţie fac parte funcţionari superiori din aparatul de stat  romān, armată, securitate şi două ambasade străine. Una care e creierul acestei operaţii, ambasada URSS  iar alta prin intermediul căreia se primeşte instrucţiunile de lucru, ambasada Poloniei [] mi-a spus că Rusia nu-l agreează  pe tovarăşul Ceausescu datorită politicii pe care acesta o duce īn prezent şi că urmăreşte să-l īnlocuiască [] m-a ameninţat că dacă voi divulga de la el şi aşa nu sīnt probe şi el fiindcă e foarte deştept va face īn aşa fel ca eu să cad rău iar el bine şi cu toate că eu mi-am facut datoria raportīnd imediat , acum eu sīnt rău vazut şi nu pot īnţelege de ce []

Nota IR: Din păcate pentru Rovenţu, Volcinschi nu i-a făcut şi lui astfel de destăinuiri, care l-ar fi pus īn garda. A aşteptat zece ani ca "părintele"/"bunicul"/"vărul" Raul/Radu să-l salveze, făcīnd public complotul,  fără a bănui  că acesta era prins īntr-o conspiraţie la un nivel prea īnalt pentru a risca eliberarea adevărului - o data cu eliberarea lui.

 

38a fila 74 Declaraţie Colesnicenco Nicolae din 13.01.76

Citate: “Īn toamna anului 1974 am cunoscut īn aceasta formaţiune locuind īn acelaşi dormitor pe numitul Volcinschi Raul[] am ajuns la următoarea īnţelegere  [] el urma să ne dea locurile unde putem găsi tablouri [] eu şi cu Donceanu urma să-i aranjam colaborarea cu nişte băieţi de acţiune cu ajutorul cărora să organizăm spargeri la locurile şi persoanele indicate pentru a sustrage valori cīt şi pentru acţiuni cu caracter terorist. Acest grup de şoc de genul TUPAMAROS-ilor cum spunea el pe care voia să-l īnfiinţeze la Bucureşti şi urma să fie finanţat din spargeri, printre altele spunea Volcinschi ar urma să īntreprindă măsuri pentru răpirea membrilor familiei sefului statului , gīndindu-se chiar la răpirea fiicei acestuia, ce se afla īn Elveţia, pentru a-l determina pe seful statului să părăsească ţara. Eu şi Donceanu, spunea Volcinschi, după ce ne eliberam urma să pătrundem īn casa amantei lui Gh Apostol ce domiciliază pe undeva prin Piata Aviatorilor [] unde se găseau documente importante care să-i permită a-şi da seama de atmosfera dintre guvernele romān şi sovietic.[] De conţinutul acestor documente, spunea Volcinschi depindea direcţia īn care urma să-şi orienteze activitatea de viitor [] trebuia să facem filmări [] īn diverse locuri  , īntreprinderi, īnchisori etc, aspecte care ar fi trebuit să constituie elemente de propagandă īn occident. Pentru a filma īn īnchisori urma să pătrundem cu mandate mici contravenţionale de 30-60- de zile. []  Printre elementele de acţiune pe care le avea īn vedere Volcinschi era Munteanu Anton un element dur şi cuţitar şi Crismaru Valeriu, asemenea.  ”

Nota IR: Aceasta demascare făcuta de Colesnico pare incredibilă, dar nu şi dacă o legăm de celelalte documente şi de mărturiile lui Volcinschi şi Rovenţu de după 1990.  Volcinschi a pus la cale lovituri extrem de periculoase, amestecīnd īn ele aspectele politice şi penale, īn care a cooptat oameni curajoşi şi infractori de drept comun; lovituri care au eşuat pentru că implicau suficient de mulţi oameni pentru ca măcar unii să trădeze. Incīt aventura lui Volcinschi s-a soldat doar cu un lung şir de īncarcerări şi povesti de senzaţie.

 

38b fila 99 Notă informativ㠓Andos” din Galati din 26.01.76

Citate: “Volcinschi, care a venit la Iaşi [] urmează să plecam īmpreună la Bucureşti []  Din cele rezultate din observarea casei lui Victor Sahleanu se poate obtine prin spargere o sumă suficientă pentru pregătirea celei de a doua operaţii şi anume o spargere la casa Adrianei Codreanu, amanta lui Gh Apostol [] documente pe care doreşte să le ia cu el peste graniţă pentru a le folosi la şantaj [] să caut să fac rost de unde pot de un pistolet [] urmează să organizăm evadarea lui Donceanu care de asemenea va trece graniţa [] cu noi va mai veni şi profesorul Dan Cernavodeanu [] Marian şi Stan Sever au fixat maşini care vor fi furate īn vederea celor trei acţiuni"

Nota IR: Şi acest infractor racolat de Volcinschi spune probabil, măcar parţial, adevărul - pe care desigur Volcinschi l-a negat vehement la anchetă. Rovenţu depune mărturie că aşa punea Volcinschi problema rezistenţei eficace contra regimului.

 

38c fila 95 Fisa personală Nedelcu Marian 24.01.76

Citate: “1 an şi 6 luni pentru furt de autoturism [] A mai fost condamnat īn anul 1971 un an şi 6 luni pentru furt din avutul obtesc [] a executat-o la Penitenciarul Poarta Alba , unde a īntīlnit pe Volcinschi Raul care i-a expus ideile sale privind organizarea unui grup care să plece fraudulos din tară pentru a desfăşura activitate duşmănoasă[] La data de 9.12.75 Nedelcu Marian s-a īntīlnit cu Volcinschi Raul  [] īnsoţindu-l īn recunoaşterile pe care le făcea asupra locuinţelor care urmau a fi atacate [] Gh Apostol, Sahleanu Victor, Ion Fintesteanu ”

Nota IR: Īnainte de a da marea lovitura, Volcinschi īşi testa colaboratorii (de preferat, recidivişti) implicindu-i īn lovituri mici, colaterale. 

 

39 fila 139 Nou angajament de informator al lui Raul Volcinschi din 30.08.1977

 Citat:“Mă angajez să sprijin secret şi organizat organele de securitate īn activitatea lor”

Nota IR: Nu trebuie să ne lăsam derutaţi de faptul că Volcinschi era informator īn perioada īn care complota cu Rovenţu, dimpotrivă reperam aici tehnica sa tipică de acoperire a marilor lovituri prin joc triplu. Şi īn urma angajamentelor mai vechi - anulate pentru nesinceritate (acesta nefiind aprobat, deşi a depus multe informări despre tovarăşi ai săi - vezi  fila 156) Volcinschi a fost arestat pentru organizarea unor acte foarte periculoase, pe care le proteja făcīnd alte servicii securităţii.

 

 

DUI Volcinschi- ”Voda”/Vulpe Radu (I235097 vol5 īnregistrări TO)

Relatia Rovenţu-Volcinschi

 

40 fila 2 [necopiata] Discuţia lui Raul Volcinschi cu mama sa Hedviga, din 2.02.1980, interceptată prin TO 

Citat: “L-au lăsat nervii pe Pacepa. Prostul credea că-l arestează, că eu am să dau nişte fire ”

Nota IR: Observīnd nivelul complotului īn care era implicat Volcinschi, devine clar de ce a fost ţinut īnchis şi după 1990 bietul Rovenţu, care nu a avut habar cu cine este Volcinschi īn contact şi nu are habar nici azi de unde se ordona menţinerea lui īn afara societăţii. Este vorba de un complot politic odios īmpotriva unui om curajos dar candid.

 

41 fila 347 Redarea vorbitorului dintre Rovenţu Viorel şi Rovenţu Anton din 12.10.87

Citate: "Nu i-a adus pachetul pīnă acum, a amīnat, deoarece a venit Radu pe 6.09.1987 la el şi i-a zis că-l aduce cu această ocazie" (cu ocazia vorbitorului aranjat de Volcinschi Raul) [] T: -ala (Radu) a pierdut adresa aia care i-ai dat-o tu [] F: Cīnd a venit vărul Radu- miercuri sau cu cīteva zile īnainte? –T: Pai pe 6.08 a venit F: -A venit din spital , nu? T: - a fost īn spital, de acolo a venit aici şi apoi la mine. I-am mai dat şi eu nişte bani că tot aşa, avea lipsa de bani. I-am dat o dată 1000 de lei , o dată 200 īn limita posibilităţilor. Nu am nici eu..... T: [] nu ştiu cum să fac cu adresa aia care a pierdut-o Radu.... nu ştiu cu Ovidiu [] F : (după o ezitare) poate cīnd se eliberează Stanică sau Stelică, de Stelică sīnt separat cīnd eram mai aproape mă īntīlneam cu el.   [] T: El (Radu) a zis lasă să mergem noi acolo cu pachetul F: E şi el aicea? T: Da F: Complimente din partea mea.  T: Si de la el tot aşa complimente F: Sta aicea (in Craiova)? F: Da , a murit soacra'sa şi e şi el tot aşa, nu i-a dat voie la locuinţă, dreptul la pīine, la una , la alta, . Vrea să se duca pīnă la Cluj.  F: Un baiat, unul PUTINEIUL care sta prin Bucuresti s-a liberat şi l-am trimis din partea mea, n-a venit? T: Nu T: Asta interesa mai mult, nu ştie ala locul unde este aia. F: Pai .... (pauza lungă  ca şi cīnd i-ar şopti sau mima ceva) [] T Rovenţu Anton F Rovenţu Viorel"

Nota IR: Este şocant dar expresiv faptul că īnregistrarea discuţiei de pe 12.10.87 dintre Rovenţu şi tatăl lui - plasată īn DUI Volcinschi -vol5 este diferită de cea de la DUI Rovenţu-vol2 (si din DUI Volcinschi vol3).

 

 

DUI Volcinschi- ”Voda” (I235097 vol 6 documente interceptate)

Relaţia Rovenţu-Volcinschi

 

42a [necopiat] fila 17  Fotografie din 12.10.87,  Anton Rovenţu şi Raul Volcinschi

Nota IR: Este aceeaşi ca aceea din vol 3 fila 142

 

42b [necopiat] fila 59 O adresă din Valea Roşie pe un petec de hīrtie

Notă IR:  Poate fi adresa prietenilor lui Volcinschi din Valea Roşie, unde a locuit Rovenţu la Craiova. Dar nimeni nu a dorit să lămurească acest aspect, care ar fi dus imediat de la Rovenţu la Volcinschi, deci de la hoţul de armament  la organizatorul de atentate. Să notam aici şi că, potrivit mărturiei lui Rovenţu, īn clipa īn care voia să răspundă unui anchetator, īntr-o zi din perioada cercetării (1-10 oct 1983): unde locuia la Craiova- a primit de la Tudor Stanică o lovitură cumplită, care l-a facut să lesine. După care nimeni nu l-a mai īntrebat unde locuia la Craiova, o superficialitate foarte bizară....  

 

 

DUI Năstase-”Năsturescu”  (I257476)

Abuzuri judiciare

 

43 fila 48 Raport Budusan din 02.05.05:

Citate: „Lt maj Silvestru le-a cerut să recunoască un număr de 16 fapte penale comise care erau fără autori, promiţīndu-le lt maj Silvestru că īn schimbul acestui serviciu pe care o să-l facă pentru el , o să le dea pachet şi vorbitor cu familia [] din numărul de 16 fapte penale, una a fost cu tentativa de omor  iar celelalte au fost de furturi particulare şi una de furt din avutul obştesc[]  i-a lămurit că pedeapsa le-a fost comutată la 25 de ani şi că faptele acestea le vor fi contopite la pedeapsa de 25 de ani aşa ca să nu fie īngrijoraţi”

Nota IR: Aparent de vorba aici numai de obişnuita practică odioasă a miliţiei comuniste de a se descotorosi de dosarele nerezolvate punīnd faptele īn cīrca unor persoane care nu le comiseseră. Dar cum să explici faptul că aceste "AN-uri" nu au fost anulate nici după ce Budusan a descoperit că era vorba de dosare trucate? Este clar că adīncirea profilului de delicvenţi ordinari, recidivişti, a grupului Rovenţu, convenea organelor, din motive pe care acum le putem ghici.

 

44  fila 61 Declaraţia Năstase din 2.10.85

Citate: „Am fost scoşi īmpreună cu XXXX [Rovenţu] la biroul de cercetări penale de către loc. Silvestru. Aici ne-a propus niste AN-uri ca să aducă familia la vorbitor şi pachet cu alimente[] am rămas īmpreună cu locotenentul major Silvestru īn birou şi ne-a propus ca nu ne mai bage tentativa de omo, să luam numai furturile, la care XXXX [obliterat- Rovenţu] nu a mai fost de acord”

Nota IR: Rovenţu, care a rezistat acestei măsluiri, oripilat de cazul de crima care le era agăţat īn spate,  nu a putut  para operaţiile similare din 1984, care au "īmbogăţit"  povestea reală a furtului de armament şi actelor conexe (exercitiul īn efracţie şi imobilizare de la Cosoveni, furtul maşinilor, dezarmarea subofiţerului care a īncercat să-i captureze, etc) cu delicte imaginare. E de mirare că o parte din aceste AN-uri au dispărut din dosare, probabil că făceau prea evidentă făcătura, căci era imposibil fizic să parcurgi un asemenea lanţ de infracţiuni.

 

 

DUI  Rovenţu-”Rotaru” (I235097 vol1)

Abuzuri judiciare

 

45 fila 24 Notă informativă din 29.05.85

Citat: „subiectul a spus referitor la prezenta sa la Miliţia din Giurgiu că a fost dus acolo de tovarăşii săi de fapta pentru a lua AN-uri contra unui vorbitor cu familia şi un pachet”

Nota IR: Un vorbitor şi un pachet reprezentau pentru Rovenţu şansa de a comunica īn exterior şi a cere ajutor pentru revizuirea procesului. Pe care nu a obţinut-o pīnă azi, pentru că sistemul care īi punea īn circa aceste AN-uri l-a supus unui sir de abuzuri irezistibil.

 

46 fila 27 Notă informativă din 20.06.85

Citat: „ROVENŢU a fost adus din nou īn camera, īn lanţuri. A spus că a fost la cercetări la organele de Miliţie, l-au lăsat să vorbească la telefon cu concubina sa, iar dacă nu ar fi găsit-o la telefon, l-ar fi dus cu maşina pīnă acasă. După aceasta Rovenţu nu a mai fost de acord să ia asupra lui acel AN, īncīt a aflat că victima a decedat”

Nota IR: Documentele măsluite de o instituţie care a folosit astfel de proceduri nu ar trebui să mai aibă nici o autoritate īn faţa instanţelor unei Romānii eliberate de comunism. Putem constata continuitatea juridică a regimului totalitar, observīnd modul cum au fost tratate demersurile justiţiare ale lui Rovenţu. De la recursul Robu care a menţinut perspectiva din 1983 a justiţiei securiste,  pīnă la respingerea cererii de graţiere la recomandarea lui Valeriu Stoica, după ce toate memoriile şi cererile de revizuire au fost respinse. Totul pe baza dosarelor fabricate de securitatea şi miliţia comunistă, prin metodele ilustrate aici.

 

47 fila 53 Raport informativ din 4.11.87

Citat: “Deţinutul este nemulţumit pentru faptul că i s-au aplicat lanţuri la picioare iar cīnd este scos īn curte la plimbare i se aplica şi cătuşe la mīini”

Notă IR:  Regimul de detenţie aplicat lui Rovenţu nu se poate explica prin intenţia de a fura un cec. Nu ţii un om īn lanţuri  atīţia ani nici pentru că se comportă cu demnitate sau dă semne că vrea să evadeze. Scopul real pare dorinţa de a-l extermina īncet-īncet, fără urme. E un miracol că nu a fost atins. 

 

 

DUI Rovenţu-”Rotaru” (I235097 vol2)

Abuzuri īn detenţie        

 

48a  fila 13 Inregistrare din 19.06.86

 Citat: “să-i dea jos lanţurile de la picioare deoarece nu le mai poate suporta”

Nota IR: Nu i le-au dat pīnă īn 1989. Şi le-au remontat şi după 1990.

 

48b fila 14 Inregistrare din 6.06.86

Citate: ”nu i se dau lanţurile jos de către conducerea penitenciarului[] este supărat mai mult din cauza părinţilor [] se mīhnesc foarte tare cīnd vin la vorbitor şi-l vad mereu cu lanţuri”

Nota IR: Il deranjau şi lanţurile şi postura de delicvent de drept comun, de care nu a reuşit să scape nepermis de mult timp.

 

48c fila 29 Inregistrare din 20.1.86

 Citate: “să-l scoată la raportul comandantului deoarece nu mai poate suporta situaţia īn care se află [] aşa cu lanţurile nu pot să rezist pīnă la capăt, mă termină şi aşa m-am distrus. Cīnd mă duc sīmbăta la baie şi-mi dau lanţurile jos parcă zbor”

Nota IR: Scopul era distrugerea, ca şi după 1989 şi chiar 1999.

 

48d fila 21 Inregistrare din 8.03.86

Citate:  ”este īn stare să facă orice numai să scape de lanţuri [] m-au terminat lanţurile astea am prins un reumatism de toata frumuseţea [] Capt X. Deocamdată să nu se dea curs celor solicitate”

Nota IR: Securitatea se ocupa de menţinerea īn lanţuri a unui deţinut de drept comun?

 

48e fila 41 Inregistrare din 11.07.85 a discuţiei cu tatăl său la vorbitor:

Citate:  „oriunde mă scoate cu cătuşele la mīnă. Nu este ordinul cetăţeanului comandant, a venit o circulară de la Bucureşti” [„De unde ştie?”]

Nota IR: Avem dovada că de īnlănţuirea/distrugerea lui Rovenţu se ocupau tovarăşi de la Bucureşti. Tot ei s-or fi ocupīnd şi cu īmpiedicarea reparaţiei juridice, după 1989.

 

49 fila 31 Inregistrare din 19.12.85

Citate: “Este ţinut īn lanţuri zi şi noapte[] Vor să mă nenorocească [] cu lanţurile astea, sa-mi taie picioarele [] apoi sīnt nervii care īţi cedează pīnă la urmă”

Nota IR: Ceea ce s-a īntīmplat īn 1989 cīnd Rovenţu a condus revoluţia din penitenciarul Colibaşi şi īn 1991 cīnd a evadat din duba care īl ducea de la Aiud la Jilava. Ambele izbucniri sporind represiunea īmpotriva lui şi teama că ar putea face probleme unora, dacă ar fi eliberat.

 

50  fila 38 Inregistrarea vorbitorului cu tatăl său la 9.11.84

Citate:”acum se simte mult mai bine fiind īn convalescenta 3 luni de zile [] nu are dreptul să solicite scoaterea la munca”

Nota IR: Rovenţu venea de la spitalul penitenciar Jilava, unde a fost dus pentru că bătăile īndurate īn timpul anchetei īi desprinseseră pleura. Nu putem şti dacă actele rămase la spital menţionează starea īn care a fost adus acolo.  Cit despre scoaterea la muncă, care i-ar fi permis să-şi revină fizic, aceasta a fost evitata perseverent. Viorel Rovenţu nu trebuia să iasă viu din detenţie.

 

 

Dosar penal P8261, Siguranţa naţională, Rovenţu, Stanciu, Năstase- vol 1 şi 2

Ancheta pentru spargerile Osica şi Cosoveni, efectuata īntre 29.09.83 şi 9.10.83

Notă IR: Dosarul e integral fabricat de securitate, prin forţă extremă, fiind adevărate probabil aspectele factuale legate de furtul de arme de la Osica şi de exerciţiul de la Cosoveni, pe care inculpaţii nu le-au negat.    

 

 

Dosar penal P8261, Siguranţa naţională, Rovenţu, Stanciu, Năstase- vol 3

Furtul autoturismelor şi dezarmarea subofiţerului de la Făcăeni , īntre 29.09.83 şi 9.10.83

Notă IR: Sīnt adevărate probabil aspectele factuale,  toate decurgīnd din linia principală a acţiunii. Sīnt adăugate toate furturile din zona din acele zile, nerezolvate, fără grijă la verosimilitate. 

 

 

Dosar penal P8261, Siguranţa naţională, Rovenţu, Stanciu, Năstase- vol 4

Rechizitoriul din 8 file

Nota IR: Pune toate faptele pe seama intenţiei de a da spargeri la unităţi CEC. Nu reuşeşte să arate că ar fi existat consecinţe deosebit de grave, căci admite că spărgătorii nu au făcut uz de arme, fotografiile lăzilor de armament din postul Osica arătīnd clar că rămăseseră multe arme la dispoziţia miliţienilor locali, care de altfel nici nu aveau ce face cu ele.

 

 

Dosar penal P8261, Siguranţa naţională, Rovenţu, Stanciu, Năstase- vol 5

Procesul de fond de la Tribunalul Militar, cu singura şedinţa la 10.10.83 şi sentinţa data la 12.10.83

Notă IR: Este admis fără crīcnire şi discernămīnt rechizitoriul, fără ca părţile să aibă vreun drept real de apărare. Nu pot vorbi. Avocatul din oficiu al lui Rovenţu recunoaşte īntreaga vinovăţie şi cere maximul de pedeapsă cu īnchisoarea. Condamnarea la moarte este inevitabilă, după acest simulacru criminal.

 

 

 Dosar penal P8261, Siguranţa naţională, Rovenţu, Stanciu, Năstase- vol 6

Recursul de la Tribunalul Suprem- secţia Militară cu singura şedinţă din 27.10.83

Notă IR: īn ciuda pledoariilor elocvente ale avocaţilor, care au arătat că nu exista consecinţele deosebit de grave reţinute, este menţinută sentinţa iniţială. Ei tot nu pot vorbi (nu li s-a permis nici să-şi redacteze recursurile).  Un proces-farsă, facut in sedinte secrete,  pe care o justiţie īnsănătoşită nu ar fi putut să-l considere valid.

 

 

Dosar penal P8261, Siguranţa naţională, Rovenţu, Stanciu, Năstase- vol 7

Continut: recursul extraordinar al lui Gh Robu, şedinţa din 27 apr. 1990 şi hotărīrea din 7.05.1990

 

51 fila 1 Adresa procuraturii Romaniei catre Curtea suprema de justitie din 13.04.90

Citate:"Inaintăm alăturat īn dublu exemplar recursul extraordinar formulat de procurorul general īn cauza privind pe Roventu Viorel, Năstase Petrica, si Stanciu Nicolae, pentru judecare. Totodata vă īnaintam şi dosarul nr 391/1993 al Ttrib. Mil. Teritorial Bucuresti,compus din 5 volume, la care se află ataşat şi dosarul nr. 68/1983 al fostului Tribunal Suprem,  secţia militară privind pe susnumiţii. Menţionăm că procurorul general a aprobat supendarea executării judecătoreşti pīnă la 07.05.1990. Rugăm ca după soluţionarea recursului extraordinar , dosarul să fie restituit Min. Apărarii Naţionale UM05045 Bucuresti , īn referire la nr A/D/S/76005 din 2.02.1990.  Gen maior [] Dan Ioan"

Nota IR : Punctele precedente ne ajuta sa sesizam complotul politic pentru care se comite acest  abuz monumental in 1990, cu scopul ca Rovenţu si tovarasii sai sa nu scape din detentie. In codul de procedura penala din acel moment era prevazut dreptul părţilor de a vorbi la recursul extraordinar, dacă se prezentau īn sală. Citarea lor şi a unor martori noi nu era obligatorie, dar este absolut evident că īn acest caz ea se impunea. Judecătorii nu au citat pe nimeni şi nici măcar nu au anunţat condamnaţii că se judecă acest recurs, ca să poată reacţiona măcar īn scris. Īn adresa de la fila 1 avem una din explicaţii: instanţa a fost dezinformată cum că la 13 aprilie cei trei condamnaţi ar fi liberi, fiindu-le supendată pedeapsa pīnă la 7 mai (cīnd s-a dat sentinţa). Īn realitate, ei erau īnchişi īn continuare, ordinele de supsendare a executarii nr. 19821/3429/90 din 7.03.1990 nefiind luate īn seamă! Īn acest fel dreptul lor la apărare, īncălcat flagrant şi īn 1983, a fost din nou călcat īn picioare. Ce odios complot juridic!

 

52 file 2-3 Recursul semnat de procurorul general Gh Robu, emis la 13.04.90 si primit la 19.04.90

Citate: "Motivele sint următoarele [] S-a mai reţinut că amble sustrageri au produs consecinte ,deosebit de grave,constind in paralizarea completa a postului de Miliţie Osica , rămas fără armament şi muniţie, stīnjenirea importantă a postului de Miliţie Făcăieni şi a poliţiei din īntreaga ţară, alertată ca urmare a acestei fapte precum şi īn starea de pericol pentru viaţa organelor de stat şi liniştea publică. [] Consider hotărările menţionate, īn parte,  vădit netemeinice şi pronunţate cu īncălcarea esenţială a legii. [] Un criteriu determinant īn aprecierea urmărilor infracţiunilor contra avutului obştesc īl constitue īntinderea pagubelor materiale , care trebuie să depăşească 100000 de lei īn cazul "consecinţelor grave" şi 500 000 lei īn cazul consecinţelor deosebit de grave  [] se mai ţine seama  [] şi de repercursiunile asupra realizării planului de stat sau al unităţii,măsura īn care a fost stănjenită activitatea unităţii ori alte asemenea urmări. [] este evident că nerealizarea planului  [] stīnjenirea importantă a activităţii [] pot fi apreciate drept "consecinţe grave"  sau "consecinţe deosebit de grave " doar dacă au produs la răndul lor pagube importante. [] Ori din actul de la fila 3 vol1 rezulta că valoarea armamentului,muniţiei şi celelalte bunuri sustrase de la postul de Miliţie Osica şi de la şeful postului de Miliţie Făcăieni totalizaseră 14767 de lei. [] Nu s-a făcut nici o dovadă că aceste sustrageri au produs, direct sau indirect, pagube materiale importante, care să poată fi apreciate drept  "consecinţe grave"  sau "consecinţe deosebit de grave [] Se impune schimbarea īncadrării juridice [] urmeză a se aplica īn mod corespunzător dispoziţiile art 1 şi 2 din decretul nr 11/1988, ţinīndu-se cont şi de corecta īncadrare juridică a faptelor comise la 8/9septembrie 1983 []"  

Notă IR Nimic din ce au relatat Raul Volcinschi lui Gh Robu (īn prezenţa lui Şerban Suru - care a depus mărturie īn acest sens) despre atentatul plănuit de el īmpreună cu Rovenţu nu transpare īn  acest recurs. Nu sīnt amintite nici memoriile trimise de Viorel Rovenţu din penitenciarul Colibasi, īn care se autodenunţa pentru intenţia de atentat, adică despre caracterul politic- revoluţionar al actului de la Osica din 1983. Dacă memoriile lui Volcinschi şi Rovenţu, ar fi fost depuse īn instanţă, dacă cei trei condamnaţi ar fi fost prezenţi sau dacă măcar li s-ar fi permis să trimită nişte explicaţii, procesul nu ar mai fi putut avea acest curs. Este foarte grav, pentru că aceste elemente noi impuneau audierea celor condamanaţi şi martorilor noi şi ar fi trebuit să producă o recalificare a faptei, ca infracţiune īmpotriva securităţii statului comunist, amnistiate din 1990 şi considerate chiar un temei de compensare- pentru detenţie politică. Din recurs nu se poate deduce prin ce mecanism s-a declanşat (autosesizare, la cererea condamnaţilor sau a unor martori noi) īncīt de-abia consultarea lucrării procuraturii A/D/S/76005 din 2.02.1990 ar putea lamuri situatia. Asta daca boicotul arhivistic ar putea fi depăşit.

 

53 fila 4 Şedinţele publice din 23.4.1990 şi 28.08

Citate :" [] 23 aprilie 1990 Preşedinte: Valeriu Bogdănescu, preşedintele secţiei penale; Aurel Cosma-judecător, Igon Dima-judecător,  Sorin Moisescu-judecător, Adrian Niţoiu-judecător, Corneliu Turuianu-judecător, Victordan Zlătescu-judecător,  Vasile Virca-judecător, Vasile Giorghescu-consultant juridic şef . S-a luat īn considerare recursul extraordinar [].Fără prezenţa părţilor, nedispunīndu-se citarea. Procurorul a solicitat admiterea recursului extraordinar aşa cum a fost formulat []Amīnă pronunţarea la 28 aprile 1990 []Amīnă pronunţarea la 7 mai 1990"

Notă IR  Ca o circumstanţă atenuantă pentru acest complet, care a primit un dosar atīt de problematic şi complex pe 19.04 şi a "rezolvat" cazul pe 23.04, fără a cita părţile, să ne reamintim că fuseseră anunţaţi īn adresa de la fila 1 că părţile au fost eliberate (evident pentru proces) , deci credeau că se puteau prezenta şi lua cuvīntul, fără a putea fi īmpiedicaţi, conform codului de procedură. Nu putem şti dacă vreunuia dintre cei nouă slujitori ai nedreptăţii postcomuniste i-a trecut prin cap īntrebarea: de ce oare nu au venit să-şi apere cauza? Probabil li s-a părut nemsimţire, sau recunoştere a faptelor imputate īn 1983- şi asta a cīntărit īn monstruoasa decizie.

 

54 File 5-8 Minuta deciziei 45 din 7.05.1990 şi apoi motivarea

Citate: "Recursul extraodinar nu este īntemeiat. [] Au avut consecinţe deosebit de grave īntrucīt acestea, pe līngă faptul că au produs pagube materiale mari, au avut repercursiuni īmpotriva activităţii unităţii cauzīnd şi alte asemenea urmări [] punerea īn imposibilitate de a acţiona īn situaţia deosebit de periculoasă pentru ordinea publică [] punerea īn pericol a vieţii şi integrităţii corporale a organelor de pază ce asigurau paza unor instituţii de stat[] stīnjenirea pe timp īndelungat activităţii normale a unui mare număr de cadre din aparatul  Ministerului de Interne [] toate aceste elemente carcaterizīnd suficient agravanta prevăzută īn aliniatele 3 ale art 224 şi 225 din codul penal. [] Aprecierea gravităţii consecinţelor īn cazul unor infracţiuni de sustragere de armament şi muniţie militară avīndu-se īn vedere un singur criteriu, acela al valorii de inventar aacestor mijloace periculoase pentru viaţa sau integritatea corporală a persoanelor nu numai că īncalcă prevederile art146 din codul penal dar ar constitui un element de īncurajare  a unor asemenea fapte penale , ceea ce nu este de conceput. In raport cu toate aceste elemnte urmează a se respinge recursul extraordinar declarat de procurorul general "

Notă IR: Să trecem peste problema scopului real (atentat) al furtului de armament, īn ideea că s-a dorit un recurs extraordinar strict tehnic, fără elemente de revizuire, bazat numai pe reīncadrarea faptelor reţinute īn 1983. Tot nu putem explica de ce nu s-a ţinut cont de argumentele pertinente recursul procurorului general, privind absenţa consecinţelor deosebit de grave, decīt prin faptul că instanţa, īn bună tradiţie securicomunistă, a executat o comanda poltică. E deja penibil să treci peste faptul că prejudiciul era de numai 14767 de lei şi că aşa zisa paralizare a activităţii miliţiei era un fals demonstrabil   (a se vedea fotografia din dosar cu lăzile de armament de la Osica, rămase pline). Dar să consideri, īn mai 1990, că stīnjenirea activităţii aparatului represiv comunist şi punerea īn pericol a conducerii statului totalitar comunist sīnt atīt de grave īncīt trebuie menţinută pedeapsa cu moartea dată īn 1983 este de-a dreptul sinistru şi elocvent pentru continuitatea justiţiei comuniste, după 1990.  Să notăm că Igon Dima, membru īn complet a fost consultantul juridic şef īn recursul respins lui Rovenţu īn 27.10.1983 (vezi vol 6)- aşadar ştia ce trebuie făcut īn acest dosar....E normal că astfel de "jurişti" , ne-epuraţi după 1990, consideră īn continuare "de neconceput" ca cerberii regimului comunist să fie īnfruntaţi cu arma īn mīnă.

 

55 fila 9-11 Ciorna unui memoriu către Procurorul General Vasile Drăgulin pe care Roventu l-a trimis acasă in secret

Citat: "la inceputul lui ianuarie 1990 am fost convins că s-a creat un alt sistem de gīndire şi pentru prima dată de la arestarea mea am denunţat mobilul pentru care am furat armele şi muniţia, totodată autorii morali ai infracţiunii mele:profesorul Raul Volcinschi, Tudor Bugnaru, Pop Simion, Mircea Stoica şi alţii au īnaintat memorii Senatului īn care a solicitat ca obiect graţierea noastră []Vă aduc la cunoştinţă că prin fapta sus prezentată m-am considerat tot timpul că fac parte dintr-un scenariu ce avea ca scop să intreprindă o acţiune de rezistenţă antitotalitară"

Notă IR: Reaua credinţă a celor care au amenajat dosarul este dovedită şi de faptul că la documentele din 1990, din care fuseseră evacuate memoriile supărătoare- care vorbeau de atentat, a fost  adăugată ciorna interceptată a unui memoriu de după 1993, īn care Rovenţu, văzīnd ce efect au avut mărturisirile sale, disperat că sīnt singurii deţinuţi din Romānia comunistă care nu scapă din detenţie şi reprimat pentru că a īncercat să-şi regăsească libertatea răpită abuziv- evadīnd nu a mai amintit de intenţia de atentat decīt voalat.  El insistă aici pe abuzurile judiciare: absenţa consecinţelor deosebit de grave, aplicarea art.3 al decretului de amnistie din 1988 (īncadrare menţinută deşi īn 1990 a fost abolită pedeapsa cu moartea etc.

Cred că paragrafele 1-50, explică bine cum a fost posibil ce se vede la pargarafele 51-54 conducīndu-mă la concluziile ce urmează. 

 

 

Concluzii privind dosarul Rovenţu- Volcinschi īn urma cercetarii documentelor de la CNSAS

 

1. Raul Volcinschi a fost un personaj aparte, cu foarte multe feţe, roluri, poziţii. Numai el a ştiut care este faţa sa de bază (dacă a avut una neatinsă de prelungita sa dedublare), ascunsă sub sumedenia de măşti, posturi şi diversiuni. Din motive suspectabile, nu s-a străduit să lămurească misterul nici după 1990, lăsāndu-l moştenire istoriei şi jertfindu-l pe Rovenţu pentru a proteja adevăruri supărătoare, pe care acesta nu le ştia.

 

2. Volcinschi a complotat, īntre 1944 şi 1989,  īmpotriva regimului comunist, īncercānd să pună la cale acţiuni extrem de curajoase, īn care a angrenat luptători antisistem dar şi aventurieri sau infractori, de care se servea īn operaţii periculoase. Ca om tānăr şi simplu, revoltat de viaţa pe care o ducea, Rovenţu nu avea cum sesiza că era vorba de un aventurier, fiind atras - prin rezonanţă - de inteligenţa, hotărārea şi curajul cu care "nea Radu" opunea rezistenţă regimului. De-abia acum a aflat Rovenţu, din dosare,  cu cine a avut de a face.

 

3. Raul nu a arătat grijă faţă de vieţile celor pe care i-a instigat şi condus... spre beciurile securităţii şi celulele penitenciarelor, servindu-se de ei fără scrupule şi abandonāndu-i, īn funcţie de obiectivele sale. Pe Rovenţu l-a cucerit, folosit şi părăsit ca şi pe mulţi alţii, cu care a pus la cale lovituri īndrăzneţe dar eşuate. Rovenţu a plătit īnsă tributul cel mai greu īncrederii acordate īn Raul, fără a bănui că acesta joacă dublu.

 

4. Slăbiciunea demersurilor lui Volcinschi de după 1990 īntru eliberarea lui Rovenţu nu se poate explica decāt prin dorinţa de a acoperi urmele unor acţiuni conspirative şi de a proteja forţele şi personajele implicate. Poate măcar īn 2013 cercurile respective vor īnceta presiunile īmpotriva lui Rovenţu, care a plătit prea mult, fără ca măcar să ştie despre ce este vorba şi cine se simte ameninţat de potenţialele sale dezvăluiri.  

 

5. Volcinschi a avut relaţii strānse cu importanţi activişti (ilegalişti) comunişti, ca Simion Pop, Mircea Stoica şi Tudor Bugnaru - nemulţumiţi de orientarea lui Ceauşescu şi ataşaţi liniei staliniste a PCR. Nu a şovăit să īi raporteze pe aceştia la securitatea presupus credincioasă lui Ceauşescu.  După care īnsă, īnţelegānd că ramura veche va fi adusă la putere de ruşi, a făcut rocada, asociindu-se protector cu ea. Aceste persoane nu au avut īnsă legătură cu Rovenţu, care nu a realizat că se compromite preluīnd de la Volcinschi informaţia că īn plănuirea atentatului ar fi fost implicate astfel de cercuri. Fiind vorba de garnitura care a preluat puterea īn 1989, atitudinea lor faţă de cazul Rovenţu este logică. De aceea i-au fost respinse/ascunse toate memoriile.

 

6. Volcinschi a avut contacte şi cu extrema dreapta, asumānd poziţii naţionaliste şi afişīnd antisemitism, dar e posibil ca aceste implicări să fi avut caracter strategic sau chiar provocator. Căci el nu şovăie să-şi pīrască şi camarazii de dreapta (ca şi pe tovarăşii de stīnga) la securitate, atunci cīnd consideră oportun. Şi o face des, īn cadrul notelor date ca informator. Rovenţu nu a avut legătura nici cu contactele de acest fel ale lui Volcinschi. După 1990 el a crezut, cu aceeaşi naivitate dovedită şi īn privinţa referirilor la grupul Pop-Stoica-Bugnariu, că asocierea declarativă cu cercurile legionare īl va ajuta. S-a īntāmplat tocmai pe dos: tovarăşii rămaşi la putere au avut un motiv īn plus să-l distrugă. 

 

 7. Volcinschi a cunoscut persoane foarte bine plasate īn instituţii: partid, justiţie, securitate. Acestea l-au protejat discret īn diverse īmprejurări, fapt ce se poate constata analizānd modul īn care au fost atenuate masurile luate īn urma multiplelor sale acte de rezistenţă. Frapează - de exemplu - puternic faptul ca, atunci cānd un ofiţer a dezvăluit legătura lui cu Viorel Rovenţu (īn octombrie 1987- īn urma interceptării comunicării prin misive şi vorbitoare) şi a propus anchetarea problemei.... urmărirea a fost īnchisă imediat!! Roventu află acum că a corespondat de fapt cu un deţinut controlat de servicii.  E drept că mai exista intrepretări ale acestui comportament stupefiant al organelor:  conspirarea lui Raul Volcinschi care lucra ca informator, ascunderea complotului pentru ca Ceauşescu să nu ia măsuri īmpotriva şefilor securităţii, protejarea lui Volcinschi de forţe oculte din străinătate.  Toate duc la concluzia că Rovenţu e o victimă politică.

 

8. Deşi dosarele au fost foarte periate, iniţial şi ulterior, au rămas urme care arată că Volcinschi era īn contact cu agenţi externi de influenţă şi probabil spionaj, īncercānd să obţină protecţie īn schimbul unor informaţii. Legăturile sale cu ambasadele Poloniei şi Rusiei, dar şi cu ambasada SUA, ridică suspiciuni de spionaj spre Est, dublat eventual de unul spre Vest... şi de contraspionaj īn favoarea securităţii comuniste. Aceste combinaţii tenebroase (īn care sunt prinse personaje de talia lui Pacepa) au făcut ca Rovenţu, perceput greşit ca tovarăş conspirativ al lui Volcinschi, să fie tratat cu cruzime specifică.  De aceea Rovenţu, un inocent, a fost ţinut captiv pānă īn 1999 şi nu a obţinut pānă īn 2013 nici măcar pensie de deţinut politic. 

 

9. Cercetarea mea confirmă calitatea lui Rovenţu de rezistent candid īn lupta anticomunistă, care a furat armament īn vederea lichidării tiranului şi a fost pedepsit de fapt politic de un sistem criminalizat, căzīnd victimă şi tenebroaselor combinaţii ale lui Raul Volcinschi, care au determinat menţinerea abuzivă īn captivitate, incredibil de mult, ca să nu iasă la lumină adevăruri... pe care Rovenţu nici măcar nu le cunoştea.

 

10. Este clar-pentru mine, că ascunderea tenebroaselor legături şi combinaţii ale lui Raul Volcinschi, īn care au fost implicate personaje foarte sus plasate  au determinat tratamentul abuziv prelungit aplicat lui Viorel Rovenţu după 1990, care au avut ca scop netrutralizarea sa

 

 

Ioan Rosca , PhD- Montreal, cercetător interdisciplinar, preşedinte CIVES                 15 noiembrie 2013