Evoluţii recente legate de László Tőkés

 

 

            Tőkés László - sancţionat cu mustrare scrisă

            "Două fapte fără precedent în istoria UDMR s-au petrecut sîmbătă la şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Uniunii de la Tg. Mureş. Pentru prima dată un lider udemerist a fost sancţionat disciplinar şi încă cu o substanţială majoritate de voturi. Este vorba de preşedintele de onoare al UDMR, episcopul Tőkés László, care s-a ales cu mustrare scrisă (a doua sancţiune ca gravitate pe o scară de la 1 la 4), pentru că în campania electorală trecută a cerut maghiarilor din Sălaj să nu-l voteze pe candidatul UDMR. Cel de-al doilea fapt în premieră l-a constituit organizarea unei conferinţe de presă în paralel cu şedinţa CRU de către opoziţia internă, reprezentată de Blocul Reformist şi de acelaşi Tőkés László, ceea ce l-a înfuriat peste măsură pe Marko Bela. Reformiştii lui Toro Tibor au recurs la o asemenea soluţie apreciind că li s-au tăiat orice punţi de comunicare cu conducerea Uniunii"

(Silviu Achim, în ziarul "Adevărul" din 1 octombrie 2001)

 

            Alison Mutler a fost achitată

            "Tribunalul Bucureşti a anulat ieri sentinţa prin care judecătorul Titu Birceanu, de la Judecătoria Sectorului 2, a condamnat-o pe corespondenta agenţiei Associated Press de la Bucureşti, Alison Mutler, la plata sumei de 700 milioane lei cu titlu de daune morale către partea vătămată László Tőkés. Tőkés a intentat proces pentru calomnie ziaristei Alison Mutler, considerîndu-se lezat de o ştire a acesteia apărută în 1998, care anunţa că acesta ar fi fost un colaborator al Securităţii şi că a dat sute de pagini de declaraţii în anii '80. Ziarista a inserat în ştire şi declaraţia lui Tőkés, care preciza că sutele de pagini de note le-ar fi scris sub constrîngere, însă judecătorul de la Sectorul 2 a găsit de cuviinţă, în lipsa oricărei culpe a ziaristei, să acorde ca despăgubiri suma colosală de 700 milioane lei, care nu făcea decît să-l îmbogăţească fără just temei pe László Tőkés. La recurs însă, această eroare judiciară a fost reparată, atît procurorul de şedinţă cît şi completul de judecată fiind unanim de acord că nu se poate vorbi de calomnie într-o relatare de presă care a spus un adevăr recunoscut chiar de László Tőkés, cum că acesta ar fi colaborat ani îndelungaţi cu Securitatea, chiar şi în condiţiile susţinute de acesta"

(Răzvan Savaliuc, în ziarul "Ziua" din 6 noiembrie 2001)

 

            Confruntarea cu trecutul nu este deloc uşoară

            "László Csendes, membru al CNSAS [Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii], a subliniat că episcopul László Tőkés a primit din partea instanţei româneşti certificatul numărul 1 care atestă că nu a colaborat niciodată cu Securitatea"

(Mariana Cernicova, în ziarul timişorean "Agenda Zilei" din 17 decembrie 2001)