Prima pagină
  Semnale
    Colecţia Revistei Memoria
      Nr. 30

Accesare site Memoria

Contact
contributii@procesulcomunismului.com
propuneri pentru îmbogăţirea spaţiului, neafişate
mesaje@procesulcomunismului.com
saluturi ce pot fi afişate în cartea de oaspeţi
  

Vasile Dima, Gheorghe Atanasescu
Mircea Carp
Acest articol a stat la baza comunicării pe care Mircea Carp a rostit-o la 18 decembrie 1999 la Simpozionul organizat la Timişoara de către Fundaţia "Academia Civică" cu prilejul a zece ani de la Revoluţia din 1989.
Eugen Denize
Dinu Zamfirescu
Sabin Ivan
Începând din 1948 au trecut prin închisoarea de la JIlava aproape toţi deţinuţii politici din România (după statistici neoficiale, circa 1 milion de persoane). De aceea Fundaţia Culturală Memoria a decis să restaureze această închisoare sub forma unui Memorial.
Ion Turcanu
José Augusto Seabra
În numărul 29 al revistei noastre, am publicat "Scrisoare din acele zile", text datorat Micaelei Ghiţescu şi adresat unui prieten străin, care nu este altul, de fapt, decât vechiul nostru colaborator, Excelenţa Sa Ambasadorul Portugaliei în România, domnul José Augusto Seabra. Acesta, fost deţinut politic în ţara sa în timpul dictaturii salazariste pe când era elev de liceu, a răspuns acelei "Scrisori din acele zile", prin textul de mai jos. Ambele mărturii fac parte dintr-un proiect mai amplu, intitulat Dialoguri la Bucureşti, şi în care cei doi protagonişti îşi împărtăşesc, alternativ, experienţele de rezistenţă antitotalitară din ţările lor, unde amândoi au avut adolescenţa şi tinereţea umbrite de dictaturile care au sfâşiat secolul 20: la capătul occidental al Europei şi lumii romanice, dictatura fascistă; la capătul oriental al Europei şi lumii romanice, dictatura comunistă. Revista noastră publică în exclusivitate fragmente inedite din aceste Dialoguri.
Dmitri Volkogonov
Gr. T. Popa
Ion Constantinescu-Mărăcineanu
Camelia Corban
"Catalog" - litera U
 


< Pagina precedentă