Prima pagină
  Semnale
    Colecţia Revistei Memoria
      Nr. 14

Accesare site Memoria

Contact
contributii@procesulcomunismului.com
propuneri pentru îmbogăţirea spaţiului, neafişate
mesaje@procesulcomunismului.com
saluturi ce pot fi afişate în cartea de oaspeţi
  

Banu Radulescu
Aceasta scrisoare a incheiat Simpozionul 6 Martie - ziua gandirii arestate la romani, editia a IV-a, simpozion tinut la Bucuresti in acest an, socotindu-se aceasta zi, o zi de doliu national, intrucat la 6 martie 1945, imediat dupa conferinta de la Yalta, comunismul a fost legiferat in Romania, prin impunerea in fruntea tarii a primului guvern comunist din istoria tarii, Guvernul Petru Groza, total obedient Moscovei. Autorul se adreseaza actualilor conducatori americani, amintindu-le greselile predecesorilor lor si cerandu-le ca, daca atunci au abdicat de la obligatiile lor in calitate de conducatori ai celei mai mari democratii din lume, au datoria morala ca macar astazi sa vina sa repare prejudiciile aduse Romaniei, nu atat sub aspect economic, cat, mai ales, moral-educativ.
Geo Serban
Se insista in acest articol asupra adevarului ca, exista o frica de a uita, ea nu trebuie in nici un fel intretinita in nici un fel, si singura solutie ca aceasta frica sa dispara este curajul de a tine minte. Asta, oricat de neplacut ar fi adevarul.
Se retipareste harta Gulagului romanesc, ea constituind una din emblemele revistei inca de la aparitia primului numar. In textul tiparit pe harta, Fundatia Culturala Memoria cere permisiunea actualului ministru al Justitiei, Gavril-Iosif Chiuzbaian, pentru a cerceta arhivele penitenciarelor comuniste in care multi romani disparut fara urma. Se asteapta raspunsul Ministerului Justitiei.
George Ungureanu
Este marturia unui roman condamnat la moarte de comunisti si care a asteptat in Camera zero de la Inchisoarea Jilava, destinata celor condamnati la moarte, timp de un an si ceva, ca sentinta sa fie executata. E o descriere sinistra a acestui mormant care-i ingropa pe cei vii.
Eugen Magirescu
Este continuarea articolului din numarul 13 al revistei, in care autorul, implicat direct in fenomenul criminal Pitesti, relateaza chinurile feroce la care a fost supus.
Doina Cornea
In Romania comunista au avut de suferit nu numai crestinii ortodocs, ci si cei greco-catolici. Pentru cei care nu cunosc situatia reala din Romania, trebuie sa spunem ca, alaturi de Biserica Ortodoxa, ca biserica de stat, intrata imediat in obiectivul comunist, a existat si o alta biserica, a greco-catolicilor, rit ce cunoaste Primatul Papal. Ca sa o desfinteze, comunistii i-au cerut sa se dezica de acest Primat, tocmai pentru a o stapani mai bine, si a pornit impotriva ei o crunta represiune. Autoarea articolului, Doina Cornea, una din cele mai cunoscute disidente pe plan european a Romaniei in regimul comunist, aduce in acest articol un omagiu binevenit tuturor episcopilor aflati in fruntea Bisericii Greco-Catolice din Romania, sase la numar, care au fost ucisi de regimul comunist. Cu aceata Biserica Greco-Catolica a fost decapitata si abia in momentul de fata se incearca refacerea ei, lucru care nu este deloc pe placul actualet puteri din Romania. Parintele Filaret Gamalau - Visul meu din celula 297 a Aiudului Autorul, fata preoteasca, dar si om implicat in lupta armata anticomunista din Romania, condamnat la moarte de comunist, arata cum in celula cu numarul 297 din inchisoarea Aiud, inchisoare de exterminare a romanilor, a avut revelatia lu Isus Hristos, exact in noaptea in care el isi planificase pentru a doua zi sa se sinucida. Acest lucru l-a facut sa suporte cu seninatate tot calvarul care a mai urmat.
Sandu Biolan
Un tanar inginer din zilele noastre ne ofera un percutant eseu in care cititorul este invitat sa nu treaca usor peste nici o crima, ci s-o planteze adanc in constiinta sa, ca astfel sa n-o uite, facand tot ce se poate ca ea sa nu se mai repete.
Este prezentata aici o lista a luptatorilor din zona Dobrogei, mai exact din muntii Macinului si padurea Babadag. Lista ii cuprinde pe cei care, desi nu au fost condamnati la moarte imediat de tribunalele comuniste, ci au fost ucisi putin timp dupa aceea (luna martie 1950, socotita de noi luna neagra a Dobrogei).
Aurel Marinescu
Este cazul unui ipecabil magistrat roman care, nedorind sa se supuna injustitiei comuniste, a preferat sa ia calea muntilor si a padurilor, ascunzandu-se ca o fiara haituita si in final murind in acest exil pe care si l-a impus. Insemnarile sale provin chiar din aceasta perioada (1953).
Nicoleta Mares-Axente
Autoarea, fiica unei mari personalitati a stiintei si politicii romanesti, ne da un scurt curriculum al tatalui sau, intreaga suferinta a familiei sale indurata in regimul comunist.
William Totok
Este vorba de masivele deportari ale svabilor din zona Banatului, care, imediat dupa instaurarea puterii comuniste in Romania, au fost luati de la casele lor si aruncati in Campia Baraganului, pe un pamant absolut gol, lipsit pana si de surse de apa, zona pe care azi toti romanii o socotesc Siberia Romaniei. Foarte bine documentat, bazat pe acte care provin chiar din sursele Securitatii, articolul marcheaza o tragica realitate indurata in totalitate de toti germenii locuitori in Romania, pur si simplu pentru ca erau germani.
Se prefigureaza ca in aceasta rubrica sa fie introdusi toti cei care, urmariti de Securitate si condamnati de Tribunalele comuniste, au reusit sa nu fie capturati de aceste organe represive si si-au sfarsit viata ca niste animale haituite. Intre ei au fost multi anonimi, dar si mari personalitati ale tarii.
Niculai I. Staicu
Autorul articolului ne vorbeste despre consateanca sa, Smaranda Braescu, prima parasutista si primul pilot de sex feminin din istoria Romaniei, recordmena mondiala in anii 1930-1940, femeie care a dus faima Romaniei in lume.
Mahatma Gandhi
Se continua serialul Gandhi, insemnari despre propria-i viata, ajuns acum la capitolul 11.
Sunt mentionate aici o serie de actiuni ale Fundatiei Culturale Memoria care au avut loc in perioada cuprinsa intre aparitia numarului 13 al revistei noastre si actualul numar. De mentionat in aceste actiuni initierea unui concurs cu tema Cea mai buna istorie a romanilor in perioada 1944 - 1989, pentru tinerii studenti si istorici.
Mihail Volenski
Se continua eseul autorului, aratandu-se in continuare ce au insemnat acesti "faraoni" comunisti care si-au speculat la sange propriile popoare.
"Catalogul" celor ucisi in inchisorile comuniste - litera N
In acesta rubrica, ca si in cele din nemerele precedente ale revistei, publica unele anunturi ale rudelor si prietenilor celor disparuti, spre a afla de soarta lor, incercand sa le afle macar mormintele.
 


< Pagina precedentă