8 NOIEMBRIE 1945

 

Provocarea incidentelor s-a produs din dispoziţia ministrului de Interne Gescu  Teohari care a ordonat aducerea camioanelor cu muncitori în Piaţa Pala­tului Regal pentru a împrăştia mulţimea ce începuse să se adune de la ora 8 dimineata.

Apostol Gheorghe a condus acţiunea cu maşinile din sediul Confederaţiei Generale a Muncii de pe str. Wilson. A dispus să se infiltreze agenţi provocatori printre mulţime si să aresteze. Astfel zeci de persoane arestate au ajuns în sediul C.G.M. unde au fost schingiuiţi personal de Gh. Apostol.

Printre muncitorii din maşini care au terorizat Piaţa Palatului Regal si au fost prinşi după răsturnarea celor  2 camioane incendiate, sau recunoscuţi de cetăteni se numără: BUJESCU Ştefan,  Câmpeanu Alexandru,  Coman Gheorghe, Dârdoagă Constantin, Lazarovici Lazăr,  Mândra  Toma, Olaru Gheorghe si alţii vreo 80.

 

 

REPRESIUNEA

 

Un detaşament de NKVD care ieşit din curtea MAI s-a postat în afara pentru a împiedica intrarea manifestanţilor în care începuse să se tragă de la ferestrele ministerului si de pe acoperişul lui.

Colonelul Cambrea Nicolae, comandantul diviziei de "panduri" Tudor Vladimirescu" a trecut prin Piaţa Palatului Regal pentru a evalua situaţia si a lua măsuri de evacuarea lor.  El e cel care a dispus ca ostaşii din T.V. sub comanda căpitanului BOSANCEANU să iasă cu ostaşi din curtea MAI si să înceapă evacuarea. Asa s-a început asaltul armat împotriva populaţiei, trăgându-se în plin în timp ce comisari si agenţi ai politiei smulgeau oamenii protejaţi de armată. Astfel s-au depistat peste 700 oameni arestaţi  în ur­mătoarele locuri:

Confederaţia Generală a muncii,

Ministerul de Interne,

Cazarma Reg. 1 Grăniceri ,

Prefectura Politiei Capitalei,

închisoarea Jilava,

închisoarea Uranus.

 

 

CONDUCĂTORII SCHINGIUIRII CELOR ARESTAŢI: Georgescu Teohati, ministru de interne, Nicolschi Alexandru, şeful brigăzii mobile, Nicolau  Serghei (fost Niconov) din NKVD instalat în fruntea S.S.I., Didenco Vanea, devenit Gheorghe Vidrascu, şeful ajutor a lui Niconov, Alexandrescii, inspector, Bogdan Nicolae,  inspector, DAViDESCU Sache, DELEANU  Carol, GONCIARUC, din NKVD, devenit PETRESCU Petre, sef secţie la S.S.I., Dulgheru Misu, inspector JIANU Marin, ministru adjunct la interne, MAZURU  Vladimir din S.S.I., MIHALCEA Constantin, inspector, SEPEANU Teodor SFETCOVICI.

 

ALTE CADRE DE SCHINGIUITORI:

BOCŞA chestor

CURFLEA Aurel

NICULESCU Constantin-Turli,  chestor

NICULESCU Ştefan

NISIPEANU

BULZ Gheorghe, stud. la Drept, unul din marii călăi, comisar,

CONSTANTIN  Constantin, comisar,

DIACONU Andrei,

FIRESCU   Ion

FLINTEA

GOROTCOV  Igor, stud. veterinară

GRUMBLATT Sergiu

SCURTU  Nicolae

URSEI Ion

Agenţi de diversiune dosiţi ca infiltraţi în manifestaţie si în anchete pentru recunoaşterea celor arestaţi:

ALEXE  Ştefan, BANDEL  Avram, BOCA Emil, BREAZU Ion, DATCU I. Tudor, DRAGOMIR Marin, FILIPESCU Grigore, GHEORGHE T. Alexandru, MELIANU Ion, MOROIANU stud. veterinară, PETRARU Dumitru, RUPTUREANU Alexandru, ROZANSCHI   Dan, Stan  Florea, Stoica  Vasile, VEINER  Pascu, s.a.

 

 

PROCURORII CARE AU ANCHETAT SI TRIAT PE CEI ARESTAŢI:

POPESCU Iorgu, maior, procuror instructor în Parchet Curţii Marţiale, Corp II armată din Bucureşti.

SOARE Radu, căpitan magistrat, din Parchetul Curţii Marţiale Bucureşti

GHICA Nicolae, idem

IOSIF Adrian  locot., idem

MANOLIU Nicolae, lt. col. magistrat a anchetat ranitii din spitale

PURDEL I., căp. magistrat, idem

SAVULESCU H. Ion, căpitan mag., idem

CRISTOVEANU Ion, căp. magist. Rezervă, idem

 

MORŢII: ALEXANDRU Mircea; BEU Constantin, coşar a fost omorît în Confederaţia Generală a Muncii; BARBU Aurelian, din com. Militari; CINCA Ion, CONSTANTIN Sandu, CORAU Vetuta, elevă din Giulesti împuşcată în cap, în fata M.A.I.; FLORUTA Ion, MUSTACIOSU  Ion, SCORTARU Ion, omorît cu ranga, în cap de muncitorii din camioanele C.F.R.; SULEA Ion, comisar  a fost împuşcat din M.A.I.; TUDORACHE Ion, plutonier din Minist. Aer., împuşcat lângă biserica Kretulescu; HALMAGEANU Ion, BADESCU Mircea.

Au mai fost unii arşi la crematoriu a căror identitate nu se cunoaşte.

 

RANITI: ACHICEANU Remus, ARVUNESCU Gheorghe, sergent T. R., stud. Politehnică; BRANCU Teodor, CIORBEA Ion, CARJAN Nicolae, COSTEA Dumitru, CRISAN Simion, DUMITRU Nicolae, ENACHE Nicolae, FATU Ion, GEORGESCU Gheorghe, împuşcat în fata MAI si dus la Spitalul Elisabeta; GHEORGHE Ion, GHENADIE Ion, IONESCU Dumitru, IONESCU Pascal, IZA Emilia, MACOVEI Eftimie, stud. medicină, str. Teodor Dragu, în seara de 8 Nov. La orele 18 a fost lovit pe bd. Elisabeta si internat în spital; MARTIN Gheorghe, MIHAI Leon, MILOSAN Cornel, MILODIU Constantin, MUSAT Eugen, ONOFREI Gheorghe, ORLANDO Constantin, PAIS Petre, PETRESCU C. Dumitru, din str. Crisului 18, a fost lovit cu un fier în cap si a ajuns la spitalul Coltea; POPESCU Gheorghe, POTOROACA Emil, subofiţer rănit si dus la spitalul Coltea; RAPANOVICI Sorin, SGOREA Eftimie, STANIOS Alexandru, SCHLESINGHER Mircea, stud. arhitectură, str. N. Tomescu 3 a fost rănit la un picior de un glonţ tras din interiorul Conf. Gen. a Muncii, str. Wilson; TANASE  Ion, TANASESCU Mihai, TUDOR Ioan  si alţii.

La manifestaţia din 8 Nov. 1945 au participat 80-100.000 persoane dintre care foarte mulţi elevi.

Au fost arestaţi în jur de 700 dintre care 80% erau elevi si studenţi

Date culese de C. Ionitoiu.