Prima pagină
  Semnale
    Cercetări Marius Oprea

Site Web

Contact
contributii@procesulcomunismului.com
propuneri pentru îmbogăţirea spaţiului, neafişate
mesaje@procesulcomunismului.com
saluturi ce pot fi afişate în cartea de oaspeţi
  

Texte Marius Oprea (http://www.raft.ro/rez.asp?cautare=Marius%20Oprea)

"a. Securistii partidului. Serviciul de Cadre al PCR ca politie politica" Atit studiile, cit si documentele selectate in aceasta lucrare spre a fi prezentate si supuse analizei celor interesati au darul sa arate o dimensiune inedita a "vietii de partid” comuniste, si anume modul de supraveghere si controlul exercitat in interiorul partidului de un corp de functionari. "Cadristii”, adevaratii securisti ai partidului, maniera lor de lucru si rezultatele pe care le-au obtinut prin actiuni de politie politica fac obiectul acestui volum, care incearca sa descrie nu numai cit de riguros a fost controlat de catre regimul comunist fiecare moment al vietii noastre, ci si cit de meschine au fost mijloacele pe care le-a folosit pentru a controla viata oricarui cetatean al Romaniei socialiste.

b. Ziua care nu se uita. 15 noiembrie 1987, Brasov

Cartea este o marturie in documente despre revolta anticomunista, in 15 noiembrie 1957, a muncitorilor din Brasov, atragind atentia prin persoanele implicate in acele evenimente, unii anchetatori de atunci fiind actuali oameni politici. "Pentru noi a fost limpede inca de pe atunci. Era inceputul unei actiuni impotriva regimului care intrunea mai multe elemente. Era vorba de un protest muncitoresc, intr-o citadela ceausista, era vorba de un mesaj politic anti-dictatorial, era vorba de un context politic clar – presiunile Moscovei, refuzul lui Ceausescu de a accepta cerintele lui Gorbaciov, ruptura cu Occidentul care-si radicalizase pozitiile fata de regim – toate acestea la un loc ne-au facut sa credem ca e vorba de inceputul sfirsitului” (Emil Hurezeanu) "Doar 15 ani s-au scurs de la revolta muncitorilor. Anchetatorii Militiei si Securitatii care i-au batut cu bestialitate pe muncitori nu numai ca nu infunda puscariile, ci unii dintre ei au facut cariere frumoase in Romania de dupa decembrie 1989.” (Gheorghe Banea, "Evenimentul zilei”, 8 noiembrie 2002)

c. Banalitatea raului. O istorie a Securitatii in documente. 1949-1989

Cuvint inainte de Dennis Deletant. In urma cu un deceniu, Romania era paralizata de una dintre cele mai crunte dictaturi de pe continentul european. Teama de atotprezentii informatori, mereu gata sa-i toarne la securisti, ii facea adesea pe oameni sa comunice aruncindu-si soapte pe fuga. Pentru cititorii care au trait aceasta perioada nefasta si pentru cei care au avut prea putin sau chiar deloc prilejul sa o cunoasca, aceasta culegere bogata si inedita de documente, adunate de Marius Oprea cu o deosebita perseverenta si discernamint din arhiva fostei Securitati, arata mecanismele terorii ce l-a facut pe Ceausescu posibil si i-a consolidat puterea. "Nimic din experienta romanilor nu i-a pregatit pentru regimul terorii care s-a abatut asupra lor dupa 1944. Cartea ofera documente despre activitatea instrumentelor acelei terori. De-abia dupa ce Securitatea a nimicit o mare parte din intelectualitate si din taranii independenti, Partidul Comunist a putut miza pe obedienta unor oameni pentru care frica a devenit o a doua natura. ” (Dennis Deletant)

d. "Mostenitorii Securitatii"

Prin continutul sau bogat in conexiuni si dezvaluiri de actuali-tate, cartea va imbogati esential biblioteca lucrarilor care trateaza sensibila tema a politiei politice comuniste. "Eroii cartii nu sunt doar securistii pe care am avut nefericirea sa-i cunosc direct, ci si activisti ai fostului Partid Comunist, ofiteri ai fostului DSS (Departamentul Securitatii Statului) si informatorii lor, toti cei care reprezinta astazi nu doar "securitatea mea", ci "a noastra, a tuturor". Ei, mostenitorii sistemului comunist si ai politiei politice, ei, zeii de lut ai unui trecut intunecat si ai acestui prezent confuz sunt personajele acestei carti", noteaza autorul in cuvantul introductiv. In esenta, Marius Oprea apreciaza ca, dupa evenimentele din decembrie 1989, in Romania s-a derulat un amplu proces de recuperare a oamenilor fostei politii politice, de re-institutionalizare a Securitatii. Pe fondul ingradirii accesului la dosarele trecutului - asistam in prezent la decesul CNSAS - fostii securisti au fost spalati, reactivati si/sau ajutati sa faca bani prin afaceri derulate in umbra. Marius Oprea trateaza, in capitolul intitulat "Privatizarea Securitatii", tocmai acest aspect. El subliniaza, ori de cate ori considera relevant, complicitatea "mostenitorilor Securitatii" cu puternicii zilei, personaje notorii din zonele politica si economica. Incepand de astazi, prin amabilitatea autorului si a Editurii Humanitas, ZIUA va publica fragmente din cartea istoricului brasovean. Incepem cu povestea de pe "strada Plantelor 36". Potrivit autorului, "este insasi povestea acestei tranzitii, in care privatizarea unor segmente importante ale fostei Securitati se imbina cu reusitele spectaculoase in afaceri ale fostei nomenclaturi comuniste"."

 e. Lista securistilor (http://www.securisti.ro/old/mos_sec.html)

Institutul Roman de Istorie Recenta (IRIR) a realizat, cu sprijinul "Academiei Catavencu" si a fundatiei Gheorghe Ursu, o lista cu cadrele Securitatii din perioada 1949-1989. Cercetatorii care au realizat aceasta lista sint Sorin Cucerai, Armand Gosu si Stejarel Olaru. Coordonatorul acestui proiect este  istoricul Marius Oprea, specialist in istoria Securitatii.

Pentru ca lista sa fie cit mai completa, persoanele care au avut acces pina in prezent la propriile dosare de urmarire informativa si sint in posesia unor copii ale acestora sint rugate sa puna documentele la dispozitia IRIR.

Dosarele pot fi expediate pe adresa IRIR, str. Matei Voievod nr. 18, sector 2, Bucuresti. Informatii la telefoanele 021-252.75.56 si 021-252.75.57 sau la adresa de e-mail irir@euroweb.ro. Cercetatorii IRIR ii asteapta, de asemenea, si pe securistii care vor sa se autodemaste."

 < Pagina precedentă