24. Armistitiu ? - Capcana inrobirii Romaniei (6) - Suspendarea libertatilor democratice

/din stenograma sedintelor Consiliului de Ministri din 15 si 16 septembrie 1944, ora 9 dim

Dl. Lucretiu Patrascanu, ministru de Stat: "art.16 . Tiparirea, importul si raspindirea in Romania, a publicatiilor periodice si neperiodice, prezentarea spectacolelor de teatru si a filmelor, functionarea statiunilor de TFF, Posta, Telegraf si Telefon, vor fi executate in acord cu Inaltul Comandament Aliat (Sovietic)".

Dl.C.Visoianu: "Consiliul de Ministri a luat cunostinta de esecul fiecaruia dintre noi. Acum incepe sa ia cunostinta de esecul meu personal Toate propunerile noastre nu au fost luate in considerare. Am intervenit ca sa arat ca semnificatia acestui articol,este in contradictie cu declaratia domnului Molotov si cu conditiunile armistitiului, asa cum le cunoastem de la Cairo, si ca constituie o imixtiune in administratia tarii. Am staruit mult, dar fara nici un rezultat. Domnul Molotov mi-a spus ca nu este in contradictie acest articol cu acele conditiuni si ca nu este o imixtiune in treburile noastre interne. Eu pastrez parerea mea ca este o imixtiune si destul de importantanta si imi pare foarte rau ca n-am putut fi ascultat.

Dl. general Sanatescu, presedintele Consiliului: "Pina unde merge acesta? "

Dl.C.Visoianu: "N-are nici o limita. "

Dl. Gr. Niculescu-Buzesti, ministrul afacerilor externe: "Care este regimul in Italia in aceasta materie? Dar in ce priveste legatiile straine? "

Dl. C.Visoianu: " Cind am ridicat aceasta chestiune mi-au raspuns cu exemplul Italiei. Nu stiu in ce masura este exact. Acesta este raspunsul primit. Cind am vorbit de delicatetea in raporturile internationale, mi s-a raspuns ca sint mai importante interesele militare ale aliatilor decit delicatetea in raporturile cu noi. "

Dl. general Sanatescu: "Ei trebuie sa instituie undeva un organ de cenzura. Care este semnificatia textului? "

Dl. C.Visoianu: "Pina acum n-as putea sa va raspund exact care este semnificatia".

Dl. general Sanatescu: "Trebuie sa fie un organ undeva ,trebuie sa fie un organ de cenzura, care sa functioneze undeva, si cartile, revistele de teatru, etc. trebuie sa treaca prin aceasta cenzura. "

Dl. C.Visoianu: "Se poate sa ajungem acolo. Trebuie sa alcatuim in administratia romaneasca un organ care sa primeasca sugestiile generale ale Comandamentului Sovietic.

Dl.general Sanatescu: "Practic, aplicarea acestui articol cum s-ar putea face? "

Dl.Visoianu: " Prima noastra propunere trebuie sa fie acesta: administratia noastra asculta sugestiile guvernului. Se poate intimpla insa ca Comandamentul Sovietic sa vrea sa dea o amploare si sa aplice efectiv aceasta masura si atunci sa fie, alaturi de organele noastre, prezente si organele sovietice. "

Dl.Gr.Niculescu-Buzesti: " La anexa la care se face referire in textul art.16, chestiunea este si mai grava. Ar trebui sa abordam discutiunea cu delegatia sovietica, ca sa gasim un mod practic de aplicare a acestor dispozitii; pentru ca nu se poate sa fim complet privati de orice posibilitate de a comunica cu strainatatea; caci daca noua nu ni se permite si nu se permite nici legatiilor noastre, asa cum prevedea anexa la art.16, legaturile decit cum va fi stabilit de comandamentul aliat(sovietic), nu ni se vor permite legaturile nici cu statele neutre, fiindca, atita vreme cit dureaza operatiunile militare, se va putea ridica oricind chestiunea necesitatii de a pastra secretele militare. " ( ….)

Dl.general Sanatescu: "Programul de radio il revad ei? "

Dl.Gr.Niculescu-Buzesti, ministrul afacerilor straine: "A intrat aici. Tot ceea ce este pentru uzul intern il facem noi; tot ceea ce este emisiune pentru strainatate, adica program de radio pentru strainatate, se face de acord cu delegatia lor de la Societatea de Radio. Mai este o chestiune, aceea a telegramelor. S-au strins 10 000 telegrame, care nu pot pleca pentru ca zic ca trebuie sa le examineze cenzura. Se string telegramele dar nici nu pot fi examinate, asa incit, in practica, toate comunicatiile sint intrerupte. Abia am trecut la telegramele Ministerului Afacerilor straine. Celelalte stau pe loc. "

Dl. general Sanatescu, presedintele Consiliului: "Ne aduce si o paguba materiala aceasta. "

Dl.general C.Eftimiu, ministrul lucrarilor publice: "Noi inainte aveam un sistem de ascultare pe care l-am desfiintat complet acum, si acum se asculta numai la masa de verificare, cind este nevoie.Este foarte grea insa procedura. Cu strainatatea se face cenzura".

Dl.Iuliu Maniu, ministru de Stat: "Punctul acesta are o importanta extraordinara si mai ales pe noi, partidele politice, ne pune intr-o situatie aproape intolerabila.
Noi am primit sa facem parte din guvernul acesta, pe baza manifestului, facut atit de frumos, din partea M.S.Regelui, in care se spunea ca se introduce in Tara Romaneasca un regim de libertate si constitutionalism, adica un regim in care opinia publica isi poate exprima liber parerile si opiniile sale si se pot forma curente, potrivit situatiei de azi. Or, in punctul acesta ce se spune? < Tiparirea, importuil si raspindirea in Romania, a publicatiilor periodice si neperiodice, prezentarea spectacolelor de teatru si a filmelor, functionarea statiunilor de TFF, Posta, Telegraf si Telefon, vor fi executate in acord cu Inaltul Comandament Aliat(Sovietic) > ( Vezi anexa art.16) Ce urmeaza de aici? Urmeaza de aici ca noi nu sintem stapini asupra miscarii noastre intelectuale si asupra cuvintului de opinie publica, care s-ar putea produce la un moment dat.De aici urmeaza ca orisice ziar, care apare in Romania, poate fi cenzurat. Tot aici urmeaza ca orice comunicare facuta prin radio poate fi cenzurata.
S-a dat ordin din partea Comandamentului rusesc sa se sechestreze aparatele de radio. Aceasta masura s-a luat pe baza conceptiei lor ca noi sintem o tara ocupata. Acum trecem la armistitiu si daca punctul acesta ramine aici, Comandamentul rusesc va putea mentine masura confiscarii aparatelor de radio, pe baza acestui punct. Se creeaza prin aceasta clauza o situatie intolerabila. Noi sintem in fata opiniei publice intr-o situatie intolerabila. Noi nu putem sa luam parte la miscarea intelectuala si artistica a universului. In plus: se fac confiscari de aparate de radio unor oameni, care nu sint bogati. Intreaga lume este saraca si ea n-are un alt control al stirilor, decit aparatul de radio. Acesta s-a luat. Putem noi admite lucrul acesta? Este o imposibilitate. Toata lumea ne sare in cap. Evident, delegatii nostri la Moscova n-au avut ce face; au trebuit sa accepte acest armistitiu, care ne-a fost impus.Si atunci, imi pare rau ca nu s-a pus aici: 'conditiuni impuse' fiindca atunci s-ar fi creat o situatie mai clara pentru noi si inaintea lumii si inaintea opiniei publice a tarii noastre. (...)
Noi, daca vom avea acel Comandament rus intelegator pentru necesitatile sufletesti ale poporului nostru, nu vom mai fi condamnati de opinia publica romaneasca, lasind la o parte ceea ce spune dl.ministru de externe: ca nu avem legaturi cu strainatatea. Este o situatie intolerabila.
Rog comisia care va trata aceasta chestiune sa dea toata atentia acestui punct si sa-l precizeze. Daca nu-l poate sterge, cel putin sa-l lamureasca si sa dea posibilitate opiniei publice sa fie la curent cu miscarile intelectuale ale lumii. Atunci, nu se va putea vinde in librarii nici o carte din strainatate. Orisice produs din Franta, din Anglia sau din America, care va fi socotit ca contine idei extravagante, fata de conceptia rusa, nu va putea fi pus in vinzare. Ba ne putem expune sa ne fie confiscate carti, la noi acasa. De aceea trebuie sa se arate ca prin aceasta masura se creeaza pentru noi o situatie intolerabila "


<<< Închidere >>>