<%@LANGUAGE="JAVASCRIPT" CODEPAGE="65001"%> Bilantul Revolutiei de la Brasov: Zero teroristi, 69 de morti

Bilanţul Revoluţiei de la Braşov: Zero terorişti, 69 de morţi - Ovidiu FEGHER, Marţi, 23 Dec 2003

Existenţa teroriştilor rămâne una dintre cele mai mari enigme ale Revoluţiei. Chiar dacă toate comisiile parlamentare de investigaţie au atestat prezenţa grupurilor de diversiune, acum, nimeni nu mai crede în acele acte de terorism. Cei care combat realitatea teroriştilor, încearcă să arunce vina băilor de sânge în seama unor erori ale armatei.

Prima victimă de sub Tâmpa a fost un bărbat ce a fost împuşcat în gât în timp ce vorbea mulţimii din faţa Comitetului Judeţean PCR. Şansa ca un soldat imprudent să tragă cu atâta precizie în vorbitor este mai mică de unu la un milion. Unde sunt teroriştii? La Braşov, doar Todor Molan este indicat ca fiind potenţial terorist, deşi apropiaţii şi comportamentul său arată cu totul altceva.

În dimineaţa de 23 decembrie, după cea mai sângeroasă noapte a Braşovului, soldaţii din trupele de securitate au observat un individ cu o puşcă cu lunetă ce încerca să se ascundă într-un cimitir. Suspectul a fost somat de mai mult ori, dar a refuzat să răspundă. Un soldat a tras câteva focuri de armă asupra necunoscutului, fără a-l răni. Speriat, presupusul lunetist s-a predat şi a făcut unele declaraţii şocante.
Numele său era Todor Molan şi lucra ca factor poştal la OP1. În faţa reprezentanţilor armatei, reţinutul a declarat că ar fi fost instruit la Şoala de Partid în ziua de 21 şi ar fi primit arma de la locotenentul major Morariu Lazăr de la Securitatea din Braşov. Molan a fost depus în arestul Miliţiei Judeţene, urmând ca în ziua următoare să fie chemat şu un reprezentant de la Parchetul Militar. În faţa procurorului, individul şi-a susţinut primele declaraţii fără a modifica nimic.

Două zile mai târziu, Molan a foste examinat de o comisie de medici legişti şi psihiatri care au concluzionat că „nu are tulburări psihice. Prezintă leziuni corporale, vânătăi, escoriaţii care nu necesită îngrijiri medicale speciale.”. Imediat după plecare comisiei, în celula lui Molan îşi face apariţia şi locotenentul major Morariu Lazăr, cel pe care Molan l-a indicat ca fiind organizatorul rezistenţei teroriste. Prezenţa lui Morariu l-a tulburat evident pe Molan. Fără prea multe cuvinte, securistul aruncă asupra arestatului o ploaie de pumni. Când Morariu a obosit, în celulă şi-a mai făcut apariţia şi un alt personaj care a continuat supliciul.

În noaptea de 8/9 ianuarie, Tudor Molan este găsit mort în arestul miliţiei. Examenul de necropsie indică, coastele şi sternul rupte, concluzionând prin moarte neviolentă. Înainte de a muri, Molan îşi schimbă complet declaraţiile. Exclude ipoteza implicării securiştilor şi susţine că în dimineaţa de 23, în faţa Şcolii de Partid, a fost acostat de doi necunoscuţi, ameninţat … înarmat şi pus să tragă asupra populaţiei.
Locul unde personajul a fost reţinut este deosebit de interesant pentru „Dosarul Molan”. În imediata apropiere a cimitirului se află o capelă (lângă Teatrul Dramatic) din care sa tras toată noaptea precedentă asupra populaţiei.

Generalul Dan Ioan, de la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General de pe lângă CSJ, a declarat în faţa unei comisii senatoriale că organizatori ai actelor de terorism au fost civili cu legături în MI şi PCR. Generalul s-a documentat forte bine asupra cazului Molan, dar a refuzat să concluzioneze până în ultima clipă.

23 decembire, ora 20. Frigător Leonard este arestat în incinta Comitetului Judeţean pentru că asupra lui s-a găsit un sigiliu MI. La puţin timp, din cameră s-au auzit două focuri de armă. Primele cercetări au indicat că Frigător s-ar fi năpusit asupra celor ce-l păzeau, fiind împuşcat în consecinţă. Încă de la începutul dosarului îşi fac apariţia şi nepotrivirile. Civilii din CJ declară că Frigător era legat de scaun. ***** putea să încerce dezarmarea gardienilor săi?

23 decembrie, ora 10. Victor Şendrulescu a auzit focuri de armă în imediata apropiere a locuinţei sale. Curiozitatea l-a împins să vadă de unde se trage. Prin nişa podului, un individ înarmat cu o armă cu lunetă trăgea pe deasupra clădirilor din jur. Speriat de privelişte, pensionarul a avertizat doi soldaţi asupra poziţiei trăgătorului şi a încercat să revină în apartamentul său dar a fost secerat de două focuri de armă.