1 iulie 2007
Va transmitem alaturat comunicatul de presa al Asociatiei "Societatea pentru Justitie" (SoJust), prilejuit de comunicarea publica a rezultatelor CNSAS in urma solicitarii verificarii tuturor magistratilor.
SoJust considera ca pentru o insanatosire a societatii romanesti se impune si nu e tardiva lustratia.
Lustratia insa trebuie sa fie una reala, adica sa duca la dezvaluirea tuturor persoanelor care dup√£ 1990 au ocupat functii de conducere publice si inlaturarea din functii ale celor care in prezent ocupa asemenea functii si totala, care sa implice persoanele care au fost membri sau colaboratori ai securitatii ori au ocupat functii de conducere in structurile mentionate in acest studiu.
Societatea pentru Justitie da publicitatii pe www.sojust.ro un studiu despre lustratie, cu privire speciala asupra lustratiei din sistemul juridic. Prin acest studiu, expertii SoJust demonstraza ca, potrivit cadrului juridic actual, lustratia este incompleta, dar si ca generalizarea ei legislativa se poate face extrem de usor.
Va transmitem alaturat studiul SoJust, intitulat Lustratia in sistemul judiciar romanesc, precum si comunicatul de presa ocazionat de lansarea lui.
Cu deosebita stima,
Adrian Neacsu
Presedinte Societatea pentru Justitie

4 iulie 2007. Ioan Rosca Intrebare: Putem publica textul dv pe situl nostru?
Observatie:
Daca ar fi avut loc procese pentru crimele comunismului - s-ar fi putut curati aparatul de conducere si apara societatea fara nici o "lustratie", aplicind pur si aliniatele generale- care interzic accesul in pozitii de raspundere a celor condamnati penal. Intirzierea cu care ar apare o astfel de lege ii diminuineaza grav eficacitatea. Ea a fost rezultatul unei actiuni masive de sabotare a justitiei si de protejare a infractorilor, facuta cu un pret urias pentru societatea romaneasca, prin uzurparea puterii in stat, Contrarevolutie si inalta tradare.De aceea trebuie adaugate aliniate de genul:

"A Legea aceasta speciala e impusa de aminarea procesului pentru crimele regimului comunist.Daca acest proces va avea loc in mod corespunzator, stabilind responsabilitatile vinovatilor, obiectivele legii vor putea fi atinse pe caile legale normale- si legea lustratiei va putea fi abrogata.

B Sint lustrabile si acele persoane cu functii de raspundere dupa 22 decembrie 1989 [aici ar trebui precizate categoriile vizate] care au impiedicat judecarea crimelor comunismului pina azi, blocat accesul la dovezi, protejat si sprijinit vinovatii, deturnat revolutia de eliberare anticomunista, jefuit (printr-o "privatizare" frauduloasa si devastatoare) detinutii eliberati din lagarul comunist"

Numai cu astfel de amendamente Legea Lustratiei va evita derizoriul si anacronismul, relansind cu adevarat lupta pentru eliberarea Romaniei.

4 iulie 2007.
.Domnule Rosca,
Sigur ca puteti sa publicati textul, onoarea ar fi a noastra. Avem doar rugamintea, evident de prisos, sa mentionati ca sursa Asociatia "Societatea pentru Justitie"(SoJust).
Inevitabil, modul nostru de abordare a problemei comunismului este limitat atat de formatia noastra, in general magistrati, cat si, mai ales, de varstele noastre biologice, care nu ne ofera avantajul unor experiente si coliziuni personale cu aberatiile si crimele sistemului.
Pe fondul problemei va dau insa dreptate. De asemnea, cu siguranta este nevoie ca toti cei care cred in virtutile curative ale expierii de comunism sa faca front comun.
Cu stima,

judecator Adrian Neacsu
Presedinte Societatea pentru Justitie

<<< Închidere >>>