Stimati Domni,

Lansarea, de fapt relansarea, in aceste zile a unei noi tentative de a se ajunge, in final, la un proces al comunismului este nu numaiu binevenita dar chiar necesara.
Sper ca de data aceasta sa nu se ajunga, din nou, la situatia in care ideea sa fie abandonata dupa un timp oarecare. Nu sunt sigur ca scrisoarea deschisa a dlui. Radu Portocala adresata presedintelui Traian Basescu va avea un efect direct. Dar sunt sigur ca putem sa facem ceva si fafa interventia marimilor zilei.
Ma alatur, din toata inima cu priceperea si cunostintele mele. Sunt istoric de profesie, sunt fiul unii fost detinut politic, Nistor Motu si doresc sa fac tot ceea imi sta in putinta pentru a se ajunge la un adevarat proces al comunismului.
In anul 2000 am publicat la editura Corint volumul Romania si comunismul.1919-1939. Documentatia in vederea intocmirii lucrarii am preluat-o din presa interbelica ( mii de fise). Nu este vorba de articole, editoriale, ci despre informatia pe care presa o prezenta in legatura cu actiuni ale comunistilot vremii. Nu am putut sa ajung la arhive. Ma mir cand mai vad cate un document autentic care apre publicat pe ici, pe colo. La Arhivele Statului din Cluj mi s-a spus ca toate documentele care-i priveau pe comunisti au fost adunate prin anii 1984-86 si duse la Bucuresti la zisul institut de sitorie a p.c.r. Stiu ca printr-o ordonanta de urgenta, in 1992, aceste arhive au fost secretizate. Ordinul venea de la Iliescu. Acum stiu ca urmeaza ca un grup de parlamentari sa inainteze un proiect de lege care sa scoata aceste arhive de sub interdicita de a fi cercetate.
Revenind la cartea mea. Am publicat-o din banii mei in cca. 400 de exemplare. Dupa o lansare reusita la Cluj, la Bistrita si la Oradea, editorul a lasat-o in "adormire". Semnale ca ar trebui sa-mi "vad de treaba" au venit din mai multe parti. In masura in care editura ( cu sediul in Bucuresti) mai are un numar de exemplare va rog sa le solicitati in numele meu, ca donatie pentru fondul Dvs. documentar. Nu pretind ca am reusit sa surprind toata mizeria pe care au comis-o comunistii in perioada interbelica. Nu am nici macar pretentia ca am reusit sa spun adevarul. Am facut doar o adunare a datelor pe care bunicii si parintii nostri le cunoasteau despre comunisti, intre anii 1919-1939, prin intermediul presei vremii. Iar aceasta a inregistrat ceea ce se judeca in tribunale, ceea ce i se comunica din partea autoritatilor etc.
In cazul in care doriti si colaborarea mea am sa raman pe mai departe cantonat in perioada pe care am inceput s-o studiez, deci interbelic. Va promit ca orice noi date o sa le trimit pe adresa Dvs.
Pana atunci, cred ca trebuie sa stiti, am sa incep sa public in ziarul Ziua de Cluj un serial despre comunisti in epoca interbelica dar vor fi materiale pentru presa. Deci nu date si trimiteri la documente. Nu s-ar vinde ziarul. oricum afirmatiile mele vor fi pe deplin documentate. Printre altele voi arata minciuna in legatura cu crearea asa-zisului p.c.r., atentatul de la Senat din 1920, asa -zisa greva generala din 1920, atentatul impotriva lui Alexandru Vaida Voeivod etc.

      In speranta unei conlucrari, cu deosebita stima,


Iancu Motu


<<< Închidere >>>