Evenimentul zilei 20 August 2006
Florian Bichir se intreaba de ce nu a avut loc un proces al comunismului.
FARA MILA : Un Nurnberg romanesc
Florian Bichir

Zi de zi dispar dintre noi, fara a li se face dreptate, neconsolati, oripilati de indiferenta generala, ultimii rezistenti anticomunisti, fosti detinuti politici, supravietuitori ai fazei de exterminare in masa comisa de regimul comunist. Pier, neconsultati, martorii unei „crime impotriva umanitatii din Romania”.
Se retrag din scena netulburati si calaii, lasand mostenire averi fabuloase, realizate fraudulos ca prada a spolierii poporului roman intemnitat.
Ramane o otrava care sufoca Romania. Se etaleaza inca miturile vechilor luptatori comunisti „ilegalisti” si ale comunismului „national”. Noile generatii sunt intoxicate, degradate, tinute departe de adevarul care le-ar permite sa inteleaga destinul tarii lor.
De 16 ani, regimul post-comunist nu face nimic pentru a corecta aceasta situatie, dovedind continuitatea acapararii statului roman, folosit aproape jumatate de secol ca principal instrument pentru gestiunea lagarului de munca, exterminare si alienare.
Nu acordam acestui stat, inca neeliberat de reteaua securisto-comunista, un cec in alb pentru a analiza (judeca) singur crimele comise cu ajutorul sau, pe care le-a acoperit pana acum. El nu poate fi si judecator, si acuzat - un evident conflict de interese”.

Iata un fragment din Apelul pentru infiintarea „Comitetului pentru reprezentarea victimelor comunismului”, apel care in mod aproape firesc nu s-a putut regasi in niciun ziar.
Pe cine mai intereseaza astazi un proces al comunismului, este intrebarea pusa aproape arogant de cei interesati. De ce sa mai scormonim trecutul?
Trecutul trebuie scormonit astfel incat cei tineri sa nu creasca cu impresia ca Ceausescu a fost un fel de voievod bun, un Vlad Tepes mai nervos, care facea bine poporului cu forta.
Trecutul trebuie nu scormonit, ci cercetat la lupa. Aratati cu degetul calaii, care acum se amesteca anonim in marea masa a victimelor. De ce nu s-a facut un proces al comunismului?
Spuneti-mi un fost mare grangur comunist care a platit pentru abuzurile facute. Pai se putea, veti spune, intr-o tara condusa de Ion Iliescu, un comunist de frunte?
Da’ Emil Constantinescu ce-a facut timp de patru ani? Ca la infierat din gura comunismul se pricepea.Da, sunt rau! Vreau dreptate! Mai lasati-ma cu scuze gen „toleranta, iertare”. Sa nu confundam crestinismul cu cretinismul, spunea Steinhard.
Eu vreau sa vad in boxa un prim-secretar, un nemernic din ala de-a facut colectivizarea, un activist care a nenorocit mii de tarani. Un baiat din ala cu basca comunista care le-a luat vaca din grajd, pamantul de sub picioare si i-a mai trimis si la Canal.
Jivinele alea comuniste care acum stau cu burta la soare si isi mananca linistit pensia admirandu-si odraslele cat de inteligente sunt de-au ajuns miliardari.
Dar pentru zecile de mii de detinuti politici cine plateste? Poate securistii, ca de comunisti nici nu poate fi vorba. Ei conduceau, nu faceau treaba murdara, erau ideologi, soldati ai partidului.
Nu vom ajunge in vecii vecilor din nou un popor sanatos daca nu vom spune si marturisi ce a fost comunismul. Dar mai ales cine au fost calaii.

Florian Bichir

<<< Închidere >>>