May 24, 2006
Ma adresez dv cu rugamintea de a ma sprijini in demersurile mele pentru a realiza ultima dorinta a unui fost om politic,deputatul liberal Constantin Bursan.
A fost deputat liberal de Hunedoara,mai multe legislaturi,pana in anul 1946.A ctitorit in zona Hunedoara peste 30 de biserici precum si Catedrala Sf Imparati Constantin si Elena.Ultima sa dorinta, a fost sa fie inmormantat in cripta construita special pentru el in aceasta Catedrala.
Din pacate,cu toate eforturile mele,nu am reusit sa aflu unde anume a murit.Din informatiile pe care le detin,ar fi murit intr-o inchisoare,ca detinut politic,intre anii 1958 si 1962. V-as fi indatorat daca ati reusi sa imi furnizati date despre acest om politic din arhivele dv,in vederea realizarii unui volum memorial,si eventual in afalarea locului in care isi doarme somnul de veci.
Cu speranta ca ma veti ajuta in aceasta problema,va multumesc anticipat,si va asigur de toata stima si consideratia mea.

Senator Viorel Arion

Vicelider al Grupului PNL-PD 29 mai 2006
Avem nevoie de un Proces al comunismului
In declaratia mea de saptamana trecuta,evocam spiritul unui mare roman,al unui mare liberal,fostul deputat Constantin Bursan,pe care hunedorenii nu l-au uitat nici in ziua de azi.A murit in inchisoare,ca detinut politic,si azi nu stim decat putine lucruri despre viata sa si mai ales despre moartea sa.Asemeni lui,insa,zeci de mii,sute de mii de romani au suferit si au murit pe altarele luptei impotriva dictaturii comuniste.
Au fost ticsite de detinuti politici temnitele Romaniei, la Suceava, Botosani, Ramnicu Sarat, Galati, Jilava, Timisoara, Brasov, Aiud, Gherla, Sighet si in multe altele de care poate inca nu stim.Unii spun ca cca 2.000.000 de dosare ale Securitatii, atat de disputate de peste 16 ani, asteapta inca sa fie scoase la lumina. Au fost confiscate mii de biserici, intemnitati si exterminati episcopi ,preoti ,intelectuali de mare valoare,intr-un cuvant,romani.
Se face mare caz acum de legea lustratiei.Unii sunt pentru o lege a lustratiei,altii sunt impotriva.Inainte –sau poate in acelasi timp cu preocuparile noastre pentru lustrabilii de azi,ar trebui sa ne intrebam totusi ,ce facem cu calaii de ieri ? Romani care au ucis romani.Romani care si-au batut joc de romani.De dincolo de morminte,cei obiditi,schingiuiti si ucisi fara mila,doresc sa se faca lumina. Intre 1949 si 1952, aproximativ 1,2% din cetatenii Romaniei erau detinuti politici. Cifra avansata de unii cercetatori este de peste 800 000 de morti in genocidul comunist comis intre actualele granite ale Romaniei.
Spre deosebire de alte tari foste comuniste din Europa de Est unde in ultimii 10-15 ani s-au intreprins actiuni institutionale pentru condamnarea comunismului, in tara noastra nu s-a facut aproape nimic in acest sens. Genocidul este astfel definit de Conventia pentru reprimarea crimei de genocid, aprobata de Adunarea Generala ONU din 9 decembrie 1948:
"... Genocidul se refera la oricare din actele de mai jos, comis cu intentia de a distruge, in totalitate sau numai in parte, un grup national, etnic sau religios, omorarea membrilor unui grup; atingerea grava a integritatii fizice sau mentale a membrilor unui grup; supunerea intentionata a grupului la conditii de existenta care antreneaza distrugerea fizica totala sau partiala ."
Totalul detinutilor din perioada 1948-1989 este apreciat de unii cercetatori la PESTE UN MILION SI JUMATATE DE OAMENI.Cati dintre acestia au murit si zac nestiuti in gropile comune?Suntem datori copiilor nostri cu o explicatie.Suntem datori istoriei cu aducerea la lumina a acestui mare masacru.Romania are nevoie de un proces al comunismului. Pentru ca un nou genocid romanesc sa nu mai fie niciodata posibil.
Am sa inchei cu versurile lui Radu Gyr,si indiferent de convingerile sale politice,sa recunoastem ca vorbele sale le putem considera afi un mesaj transmis noua de dicolo de morminte,de toti cei care au suferit in inchisori :

Voi n-ati fost cu noi în celule
să stiti ce e viata de bezne,
sub ghiare de fiara, cu guri nesatule,
voi nu stiti ce-i omul când prinde să urle,
strivit de catuse la glezne.


Voi nu stiti în crunta-nchisoare
cum minte speranta si visul,
când usile grele se-nchid în zavoare,
si-n teama de groaznica lui inclestare
pe sine se vinde învinsul.

Viorel Arion

<<< Închidere >>>