Notă pentru dosarul 54615/12

 

1. Despre documentaţie şi anexa explicativă

            Trimit astăzi prin poştă documentaţia de sprijin a cererii mele depuse la 13august 2012, chiar dacă nu am terminat munca de traducere a vastului spaţiu a probelor, pentru a respecta termenul limită de 23.08.13 , pecizat īn scrisoarea din 3.06.13. Asta deşi lucrez la timp plin de un an pentru a organiza probatoriul - din cauza complexităţii şi importanţei speţei de documentat şi a īntīrzierii cu care am primit motivaţille sentinţelor. Sīnt 49 de volume, conţinīnd mii de pagini, plasate īn cīteva plicuri, cu o anexă explicativă. Sper că īmi veţi permite să adaug documente şi traduceri, sau că īmi veţi semnala traducerile suplimentare pe care le consideraţi interesante (preferīnd să traduc chiar eu, pentru a saigura respectarea nuanţelor)    

Borderoul acestui mare bloc documentar, constituie partea VII- anexă a cererii iniţiale (pe care nu o modific, chiar dacă conţinea cīteva erori, pentru că  explicaţiile corespund īn general documentelor anexate acum, semnalate prin numerele lor- [x], care nu au fost schimbate). Pentru a putea judeca pertinenţa documentelor de studiat (sau eventual de tradus) am prezentat o scurtă explicaţie a fiecărui document (conţinutul şi contextul său).  Aveţi deci la dispoziţie o anexă documentară explicativă, care ar trebui să faciliteze studiul probatoriului. Această anexă bogată are deci deasemenea  rolul de a completa  argumentaţia scurtă de 10 pagini, dreptul de a o detailia fiind prevăzut īn regulamentul Curţii şi organizarea granulară dar coerentă a discoursulu explicativ fiind evident necesară, īntr-o speţă de asemenea complexitate.

Pentru documentele imprimate, au fost ataşate traduceri la orginale. Am plasat deasemenea anumite documente īn linie pentru a facilita manipularea lor īn format electronic şi voi continua să īmbogăţesc această bază consultabilă pe Internet. Materialul mai sensibil (ca de exemplu lucrarea parchetului īn 49 de volume este accesibil numai pentru judecătorii CEDH  []

 

2. Despre protecţia imparţialităţii

            Constat că mi se scrie īn romānă, de către romāni. Īnţeleg romāna şi logica  regulamentului CEDH, dar este asta cu adevarat inevitabil?

            Amintescc că sīnt şi canadian de limbă franeză şi că, īntr.o notă trimisă la CEDH īn decembrie 2012, am exlplicat interesul meu opentru ca această speţă să fie discutată īn franceză, semnalīnd faptul că persoanele care depind, īn orice fel, de statul romān, sīnt īntr-o situaţie de potenţial conflict de interese- īntr-o speţă dedicată demonstrării caracterului criminal a sistemului de justitţie din statul romān uzurpat. 

            Nu vreau să dau peste un judecător CEDH ca C Barsan (implicat direct īn afacerile reclamate) sau peste orice altă persoană din Romānia, căreia nu-i cunosc activitatea şi relaţiile. Este adevărat că avīnd īn vedere miza politică internaţională a dosarului, există deasemenea riscul să fiu tratat de un judecător străin tendenţios, venit din Europa de Est sau de orientare comunistă- de exemplu.

            Să luăm exemplul speţei 3316/10, conexă cu a mea (subiect parţial comun şi unele acţiuni comune īn justiţie), pe care un judecător CEDH a clasat-o īntr-un mod revoltător (a se vedea "justificarea" acestei ruşinoase decizii europene). Cum a fost posibil ca doamna E Steiner , care  a susţinut cauze legate de holocaustul evreilor, să trateze singură cererea unei asociaţii a victimelor comunismului (FRFDPLA) conţinīnd mulţi foşti "legionari", mişcare denunţată ca antisemită, din cauza conflictelor anterioare lui 1941? CEDO nu ţine cont de incompatibilităţi, sau nu dispune de posibilităţi de a consulta experţi privind consecinţele unor situaţii istorice majore?  Cer explicit să nu fie oferite judecătoarei Steiner posibilitatea de a clasa şi dosarul meu , şi īn general, ca această cauză să fie delegată unui complet de imparţialitate prezumabilă.

 

3. Despre sensul acţiunii mele (ce vreau să dovedesc prin documentaţia anexată)

 

3.1  Că am fost victima unor abuzuri īmpotriva drepturilor mele de om. Principala incalcare (consemnată la art.6.1 al convenţiei CEDO) fiind a dreptului la justiţie (echitabilă, şi īn timp rezonabil), atīt īn faza de cercetare penală cīt şi īn cea de judecată, prin ne-respectarea (de asemenea discriminatorie, a se vedea articolul…) prevederilor procedurale (dimensiunea formală) şi prin negarea (ocultarea) faptelor probate de mine (sau prin escamotarea unităţii, continuităţii si gravităţii lor şi eludarea responsabilităţilor).

            In drept, documentele depuse acum arată că: 1. Am realansat īn 2005 şi 2006 (reluīnd plīngerea care a deschis dosarul 430/P/1990), cercetări penale de mare importanţă, incluse īn dosarele 35/P/06 şi 75/P/97, care au fost īnchise in 2009-2010 de procuratură, fără a se face investigaţiile de rigoare- după ce am pierdut ciţiva ani pentru a le susţine documentar, deşi am contestat temeinic deciziile arbitrare de neīncepere a urmăririi penale 2. Am īncercat să delochez (īntre 2010 şi 2012) anchetele penale, in cadrul proceselor 10635/12/10, 10636/12/10 şi 5170/1/11 –ICCJ şi 3095/2/2012- Curtea de Apel, dar aceste instanţe nu au reţinut demonstraţia mea privind invaliditatea cercetărilor penale contestate, sentinţele de confirmare a īnchiderii lor fiind date: fără a dispune de o cale de atac (recurs, apel), fără a se consulta dosarele parchetului- pentru a se vedea  ce s-a īntīmplat cu dosarul Ioan Roşca şi fără a mi se recunoaşte calitatea de reclamant, respectiv fără a se cita măcar o dată inculpaţii din plīngerea mea şi fără a se discuta capetele ei, profintīndu-se de absenţa mea la un singur termen (din cauza blocării oficiale a circulaţiei produse de īnzăpezire) sau de ascunderea tuturor volumelor cercetarii- de catre procuratura,.      

            Pe fond, Inalta Curte trebuie sa decida dacă am fost sau nu privat de două constatări conexe, despre fapte criminale majore, pentru documentarea cărora am cheltuit 23 de ani, īntărind un probatoriu zdrobitor: 1. Genocidul dintre 1944 si 1989 si 2. Ascunderea lui după 1989, cu caracter de continuare-  pentru protejarea vinovaţilor cărora li s-a permis să-şi īmpartă prada acaparată de la victime. Problema principală pusă de mine fiind ocultarea unei uriaşe crime īmpotriva umanităţii, comisă de regimul comunist şi continuată de cel postcomunist. Sistemul juridic care a refuzat, din 1990 pīnă azi, despăgubirea victimelor şi pedepsirea vinovaţilor, evitīnd constatarea faptelor, recunoasterea genocidului ca imprescriptibil şi/sau suspendarea īntreruperii pentru crimele componente)- s-a dovedit complice. Boicotarea dreptului meu la justiţie nu este un accident, ci un act premeditat, care face parte din continuarea pīnă la zi a crimei reclamate, o situaţie de forţa majoră care scoate din joc orice prescriere (prin continuitate, imprescriptibilitate, īntrerupere, supendare) .

Este deci important, nu numai pentru a constata violarea discriminatorie a dreptului meu la justiţie, ci mai ales pentru apărarea valorilor īn numele cărora funcţionează, ca Inalta Curte să ateste validitatea demonstraţiei propuse de mine justiţiei romāneţti şi faptul că ea a fost respinsă de un sistem juridic de vădită rea credinţă. Aceasta impune analiza probatoriului prin care am dovedit situaţia de constatat, pe care l-am organizat astfel īncīt să facilitez studiul, inclusiv traducīnd o parte importantă a documentelor.

 

3.2. Că am primit lovituri īn calitate mea de reprezentant al victimelor. Am fost lovit de infractorii care uzurpă puterea īn statul romān, īn poziţia mea de justiţiar, apărător (reprezentant) al victimelor unor incălcări grave īmpotriva drepturilor omului.

Cercetarea penală din dosarele deschise de mine la procuratură s-a referit la crime şi abuzuri īn masă, care au făcut milioane de victime (printre care mă număr, ca prizonier cu viaţa terfelită īn lagărul comunist). Am facut demersuri şi ca coordonator şi purtător de cuvīnt al Comitetului de Reprezentare a Victimelor Comunismului (CRVC), infiinţat de mine la 8 mai 2005, după un apel public pentru reluarea luptei ustiţiare, publicat pe site-ul meu www.procesulcomunismului.com . Unele dintre plīngerile mele la procuratură, tratate necorespunzător şi īnchise cu decizii abuzive de neīncepere a urmăririi penale (NUP), derobări confirmate ulterior delictual de instanţe, au fost identice cu cele depuse, īn aceleaşi dosare, de alte sute de co-semnatari, pe care īi reprezint şi acum. 

Intr-o interpretare mediocră, normele juridice trebuie respectate doar īn literă. In cea superioară, trebuie ţinut cont de temeiul fiecareia, īncīt să poată fi respectat spiritul lor. Dacă īntr-o situaţie particulara temeiul normei este īndeplinit, trebuie apărată valoarea socială pe care ea o  protejează, chiar dacă litera ei nu a prevăzut explicit situaţia respectivă. O astfel de viziune luminatī privind raportul dintre drept si viaţa socială, arată că acela care suferă abuzuri īn postura sa justiţiară, pentru că īncearcă să apere drepturile altor oameni, ar trebui să beneficieze de prevederile CEDO. Susţin deci că īmi sīnt incidente -indirect dar puternic- şi prevederile articolelor 2-11. Nu e firesc ca această instituţie să intervină- chiar şi īn apărarea unor delicvenţi trataţi incorect de “justiţia” din Romānia, sau a atītor persoane care luptă pentru recuperarea unor averi confiscate străbunicilor lor, dar să nu considere cazul meu legitim- şi chiar prioritar. Căci eu nu am fost tratat odios urmărind interese personale, ci īncercīnd să apăr īnsăşi ideea de dreptate şi justiţie echitabilă, sa īmpiedic īncaălcarea masivă a drepturilor unor victime fără apărare. Adică am lucrat -benevol- tocmai pentru misiunea CEDO.

Ne aflăm īntr-o situaţie mai gravă decīt eroarea sau abuzul juridic- īn faţa criminalizării justiţiei la nivel de stat, īn prelungirea unui genocid care ar fi trebuit tratat de un tribunal penal internaţional, pe modelul Nurenberg (fiind vorba de epilogul celui de al doilea război mondial). Faptul că asta nu se īntīmplă , īn ciuda evidenţelor, făcute publice după 1989, şi a stradaniilor victimelor supravietuitoare īn momentul "eliberării" (dar īntre timp dispărute, datorita tacticii de tergiversare), arată că la nivel internaţional genocidul comunist  beneficiază de īnaltă protecţie. Probabil, după ce vor dispare toţi cei care ar putea fi condamnaţi, vinovăţiile vor fi acoperite strategic şi interesele de business vor fi realizate peste cadavre, se va recunoaste "eroarea de etapa”…

Eu vă propun demascarea acestui complot al tăcerii. Modul īn care va fi tratat dosarul acesta va arăta pīnă unde merge complicitatea īn acoperirea crimelor comise īn Europa de Est de URSS şi acceptate de Aliaţi, la sfīrşitul celui de a-l doilea război mondial, proclamat ca eliberator al popoarelor. Pīnă cīnd tribunalul de la Haga va fi convins să trateze şi acest genocid, legitimitatea dreptului poate fi apărată măcar de CEDO. Faptul ca problema pusă de mine are şi un caracter penal, nu scoate din joc mizele legate de drepturile omului, ci le amplifică. Fiind vorba de un delict masiv contra lor, continuat din 1944 pīnă astazi, este nerelevant cīnd s-a angajat Romānia ocupată de criminali să le respecte (īn 1948, 1969, 1989, 1991, 1994, 2007 etc.).

 

3.3 Că am suferit pagube morale şi materiale ireparabile, pentru ca nu am vrut sa trădez calitatea mea de cetăţean conştient şi responsabil– obligaţia de a apăra dreptatea şi adevărul. Cer despaguiri exemplare- pentru asta.

            Sustin ca nu aveam de ales, avīnd īn vedere misiunea noastră de a apăra emanciparea condiţiei sociale. Ar fi fost fost comod să renunţ, să las pe cei care au cīştigat războiul alături de rău- să redefinească binele.  Mai ales ca e devenit tot mai clar, pe măsura trecerii timpului, că Ministerul Adevărului (Orwell), va rescrie istoria, īn folosul profitorilor genocidului. Dar ce rost mai are justiţia (şi CEDO),  dacă criminalii care acaparează statul  işi impun “dreptul” asupra victimelor, concepīnd sensuri convenabile mafiei parazitare? Vă provoc să judecaţi postura unui justiţiar, hotărīnd dacă am fost sau nu obligat moral să-mi jertfesc cariera , pentru a nu lăsa minciuna, tăcerea şi colaboraţionismul mercantil să fasifice criteriile morale pe care am dori cladita Europa.

            Un inginer de sisteme socio-tehnice, electronist, matematician, informatician– de vīrf, şi-a īntreupt cariera pentru a denunţa un genocid, acoperit de cei care s-au cocoţat la putere īn 1990 īn numele pseodo-eliberării lagărului, dar au operat o contrarevoluţie, letală pentru ţară.. Refăcīnd apoi cu greu viaţa şi cariera, printr-o emigrare forţată īn Canada,  revenind īn poziţia de cercetător si arhitect conceptual (de exemplu, al sistemului pan-canadian de tele-educatie -TELOS). Şi īn momentul cīnd īmi refăcusem cumva viaţa profesională, la 47 de ani, m-am simţit obligat să plec din nou īn Romānia, pentru a relansa procese pe care nimeni nu le mai putea debloca.  Iniţial– īntr-un concediu neplătit de un an, care īnsă s-a lungit pīnă la pierderea serviciului din Montreal (proiectul LORNET), pe măsură ce instituţiile din Romānia şi-au facut jocul ucigaş de tergiversare. Pīnă īn 2012, cīnd sistemul criminal se descotoroseşte fără complexe de supărătorul cercetător civic, īnchizīndu-i procesele īn nas, fără griji pentru aparenţele de legalitate. Ar fi trebuit să revin la idrumul meu profesional, probabil definitiv compromis- resemnat despre "drept",  domesticit de sistem? Sau să īmi fac datoria faţă de adevăr pīnă la capăt, cu orice preţ,  pregătind şi depunīnd acest dosar?

Nu urmaresc , prin actualul demers, o imprevizibilă redresare tardivă a dreptăţii.. Dar vreau macar, daca nu se va recunoaşte nici acum adevărul, să clădesc o demonstraţie solidă despre farsa “justiţiei” şi a “legalităţii”, arătīnd modul īn care anticorpii umani au fost substituiţi cu instituţii care apără interesele celor care capturează statele- utilizīndu-le pentru a domnia cetăţenii , ameţiţi cu iluzii de libertate. 

 

    Ioan Roşca 23 August 2013

 

Notă : pot comunica eficace prin email: ioan_rosca@yahoo.com şi sīnt dispus să mă prezint la Strasburg , dacă se consideră că este necesară o discuţie de clarificare.