Apel la finantare cetateneasca
Cei care vor sa sprijine financiar activitatea
organizatiei non-guvernamentale (centrului de cercetari cetatenesti) CIVES,
avind codul fiscal 23512930, pot trimite donatii in contul de banca RO62BRDE280SV25385812800
(deschis la BRD- sucursala Piatra Neamt) sau pot completa (pina la 15 mai)
cererea tip (formularul 230) privind "destinatia sumei reprezentind pina
2% din impozitul annual"- depunind-o la circa financiara din orasul lor.
Sumele colectate vor sprijini
eforturile de cercetare din proiectul in curs de derulare ( "Studiul
factorilor care au impiedicat si impiedica analiza, explicarea, popularizarea,
anchetarea, pedepsirea si repararea crimelor si abuzurilor regimului
comunist") sau vor sprijini lansarea urmatorului nostru proiect
("Studiul procesului de jefuire a populatiei in perioada
"Tranzitiei", prin uzurparea institutiilor statului, distrugerea
sistemului economic, privatizare frauduloasa, coruptie si injustitie
generalizata").
Reamintim ca aceste proiecte se inscriu in misiunea CIVES: "sa studieze evolutia societatii si umanitatii, explorind caile de ameliorare a conditiei politice a omului- cetatean, urmarind repararea injustitiilor si degenerarilor structurale", si ca ele se incadreaza in obiective precizate in statut:
"a Investigarea trecutului si repararea abuzurilor. Constatind ca slabiciunile si limitele justitiei impun implicarea energica si coerenta a cetatenilor, CIVES va promova solidaritatea justitiara. Pornind de la studierea proceselor (sociale, culturale, politice, juridice, economice) care au adus societatea romaneasca in situatia actuala, se vor elabora rapoarte, continind descrieri si explicatii ale fenomenelor (degenerative), analize ale abuzurilor si injustitiilor, concluzii privind cauzele, efectele, responsabilitatile si daunele, recomandari de strategie corectoare si propuneri de masuri reparatorii concrete: legislative, juridice, economice si educationale. Aceste rapoarte vor putea sprijini actiuni de popularizare a adevarului sau de realizare a dreptatii ( de catre membrii asociatiei, sau de catre alte persoane, organizatii sau institutii).
b Restructurarea institutiilor si renastere civica. Punind in valoare invatamintele extrase din studiul de caz romanesc, ne vom racorda la demersurile similare facute in lume, cautind si promovind formule faste de organizare a societatii: functionarea eficienta, transparenta si echitabila a institutiilor publice (statului); lupta impotriva incompetentei, indolentei, relei credinte, clientelismului, inselaciunii, coruptiei, uzurparii si parazitismului (economic, politic si administrativ); conservarea mediului, resurselor, traditiilor si valorilor culturale; rezistenta fata de folosirea degenerativa a mijloacelor de informare; emanciparea spirituala si implinirea creativa a omului; dezvoltarea puterii si intelepciunii cetateanului; perfectionarea mijloacelor pentru formarea si functionarea comunitatilor (asociatiilor) cetatenesti; democratie reala (politica, economica si culturala) si rezistenta fata de acapararea puterii de catre grupuri monopoliste; studiul si combaterea patologiei politice.
c Influentarea viitorului societatii. Multi cetateni si analisti, exasperati de functionarea societatii, dezamagiti - pe de o parte- de ineficacitatea eforturilor civice disparate (in lipsa unei strategii politice coerente), speriati- pe de alta parte- de rezultatele experimentelor de planificare (inginerie) politica, nu mai intrezaresc nici solutii, nici directii de cautare a lor, pomenindu-se paralizati de complexitatea problemei. Disponibilitatile si aspiratiile morale si jutitiare, alienate in haturisul unui sistem incomprehensibil, gasesc greu cale de concretizare. Cautarea unui cadru teoretic adecvat pentru cercetarea sociologica si politica se loveste de limite operationale si epistemologice. Al treilea strat al investigatiei CIVES va fi cercetarea transdisciplinara a posibilitatilor de intelegere, influentare si optimizare a evolutiei globale a societatii, a unui compromis sanatos intre progresul emergent si planificarea eficace."
La adresele www.ioanrosca.com/CIVES/ , www.procesulcomunismului.com/CIVES sau www.piatauniversitatii.com/CIVES vor fi expuse explicatii, informatii in legatura cu avansul cercetarilor si rapoartele de etapa.
17 martie 2008 Ioan Rosca, cercetator interdisciplinar, presedinte CIVES